Jaki transceiver?

Dla radioamatorów i pasjonatów krótkofalarstwa.
Awatar użytkownika
j23
Expert
Expert

Re: Jaki transceiver?

Postautor: j23 » wtorek 31 maja 2016, 03:07

Gdybym ja miał kasę (też ciągle zbieram i zbieram...) to kupiłbym w pierwszej kolejności chyba taki TRX i taką antenę + jakiś akumulator na 13,8[V], ew.składane baterie słoneczne i wtedy nawet przy braku możliwości montowania w miejscu zamieszkania robiłbym łączności z terenu. :) Takie marzenie.. :) Heh.. Tylko ta kasa.. ;)
A właśnie... Ktoś wie jak sprytnie rozwiązać problem z zasilaniem TRX'a z terenu? Chyba to już nie te czasy kiedy trzeba tachać ze sobą 10 kilowy akumulator? ;) No i oczywiście także nie mam na myśli jakiś kombinacji alpejskich, typu rozpinanie tyczek z przewodami koło transformatora rozdzielającego prąd, że niby "free energy" i te sprawy... ;)

Pozdrawiam! J23 Jarek
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » wtorek 31 maja 2016, 05:18

j23 pisze:Gdybym ja miał kasę (też ciągle zbieram i zbieram...) to kupiłbym w pierwszej kolejności chyba taki TRX i taką antenę
Pozdrawiam! J23 Jarek

I tu jesteśmy zgodni - zresztą nieco wcześniej dokładnie te wyroby wskazywałem :)

j23 pisze:Chyba to już nie te czasy kiedy trzeba tachać ze sobą 10 kilowy akumulator?

Chyba nic innego na razie nie wymyślisz - musisz mieć źródło napięcia zdolne zasilić np 100W nadajnik

w nadajnik

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » poniedziałek 25 lip 2016, 06:21

A co myślisz o tym na pasmo 40m http://www.ozqrp.com/MDTindex.html a konkretnie na zakres 7.050 - 7.130MHz - ma to sens na początek i czy jest szansa na tym zakresie w kiepskich warunkach coś podziałać?
tu jest opis szczegółowy http://www.ozqrp.com/docs/MDT_manual_V3.pdf a po polsku jest w lipcowym "Świat Radio"

Wróć do „Kącik krótkofalowca i radioamatora”