No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Pytania dotyczące problemów z wyborem, konfiguracją i pracą w wybranym środowisku programistycznym dla mikrokontrolerów ARM firmy STMicroelecreonics.
Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1926
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: wojtek » środa 20 sty 2016, 14:27

Poprosiłbym Was o rzeczowe przedstawienie swoich preferencji odnośnie IDE dla STM32. Nie chodzi w moim pytaniu o wywołanie tu "świętej wojny" i udowadnianiu wyższości jednego IDE nad drugim tylko rzeczowe wypunktowanie subiektywnych odczuć zarówno co do zalet jak i wad poszczególnych środowisk.
73 Wojtek

ps19
Newb
Newb
Posty: 56
Rejestracja: poniedziałek 05 paź 2015, 22:27
Lokalizacja: Opole
Kontaktowanie:

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: ps19 » środa 20 sty 2016, 21:38

Ja od pewnego czasu z ręcznie konfigurowanego eclipsa przesiadłem się na Attolic TrueSTUDIO (wersja darmowa, nie posiada ograniczenia rozmiaru kodu). Jest to przerobiony eclipse więc nie brakuje podpowiadania składni i innych wodotrysków.

Wady:
- Debug czasami się zawiesza
Ostatnio zmieniony środa 20 sty 2016, 21:42 przez ps19, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Intre
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek 28 wrz 2015, 11:37

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: Intre » środa 20 sty 2016, 21:41

Też się przesiadłem z MDK-KEIL na Attolic TrueSTUDIO i jestem bardzo zadowolony. Bardzo mi sie podoba że automatycznie ładuje potrzebne biblioteki po wybraniu procesora/ boarda rozwojowego. Próbowałem kiedyś tzw. AC6 niby podobne ale się sypało natomiast TrueSTUDIO stabilne i jak na razie bez uwag.

Awatar użytkownika
mokrowski
User
User
Posty: 167
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 20:50
Lokalizacja: Tam gdzie Centymetro

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: mokrowski » środa 20 sty 2016, 21:44

U mnie Eclipse. Ze względu na dużą różnorodność technologii którymi się zajmuję.
,,Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" - Alan Alexander Milne: Kubuś Puchatek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1926
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: wojtek » piątek 22 sty 2016, 08:25

Będę drążył dalej :) No a STM Studio? W końcu darmowe narzędzie producenta mikrokontrolerów? Nikt nie posługuje się nim?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
PROTON
User
User
Posty: 463
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: PROTON » piątek 22 sty 2016, 08:52

Ja używam eclipse + dodatki.
Gott weiß ich will kein Engel sein.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1926
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: wojtek » piątek 22 sty 2016, 09:52

właściwie cofam swoje ostatnie pytanie - STM Studio to nie jest IDE, natomiast przegląd wszystkich narzędzi dla MCU STM32 jest tu http://www.st.com/web/en/catalog/tools/ ... 961/SS1533 - w sumie przydatna wyszukiwarka.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
RafPe
User
User
Posty: 177
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 16:22

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: RafPe » sobota 23 sty 2016, 14:58

A jako ze czlowiek pracujacy regularnie w Visual Studio polecam visual GDB - pomimo ze produkt jest komercyjny bardzo mnie odpowiada. Polecam sobie sciagnac trial i samemu przetestowac :)

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 163
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: Marcin » sobota 23 sty 2016, 17:23

Jakiś czas temu męczyłem się z przygotowaniem "szkieletu programu" pod stm32 w MDK-KEIL. Po wielu próbach w końcu udało mi się. Muszę jednak zaznaczyć że sporo nerwów i czasu mnie to kosztowało.

Jak wygląda sprawa w Attolic TrueSTUDIO z przygotowaniem środowiska i szkieletu programu ?

Awatar użytkownika
Intre
Posty: 19
Rejestracja: poniedziałek 28 wrz 2015, 11:37

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: Intre » sobota 23 sty 2016, 21:03

Marcin pisze:Jak wygląda sprawa w Attolic TrueSTUDIO z przygotowaniem środowiska i szkieletu programu ?


Podobnie aczkolwiek myślę że ciut lepiej bo Atolic wiele rzeczy zrobi za Ciebie i załaduje biblioteki do wybranego procka. Polecam spróbować.

Awatar użytkownika
Nefarious19
Newb
Newb
Posty: 80
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:45

Re: No właśnie - jakie IDE dla STM32?

Postautor: Nefarious19 » sobota 23 sty 2016, 21:14

Ja po licznych próbach postawiłem działającego Eclipsa i z moją Discoverką F0 śmiga wszystko. Wrzucam poradnik który gdzieś znalazłem. Robiłem instalkę według niego i wszystko bangla ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Plany na przyszłość: C, C++, C#


Wróć do „Jakie IDE dla STM?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość