[STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Pytania dotyczące problemów ze zrozumieniem kart katalogowych, not aplikacyjnych dla mkrokontrolerów ARM firmy STMicroelectronics, rozwiązania układowe z zastosowaniem STM.
Awatar użytkownika
foreste
User
User
Posty: 101
Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 19:53
Kontaktowanie:

[STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: foreste » sobota 29 paź 2016, 05:03

Mam dziwny problem z moim Segger jlink i stm32F072RB
problem polega na tym ze po zdjęciu zworek z stlink , jlink wykrywa procesor ale zadna operacja nie przebiega poprawnie

Kod: Zaznacz cały

SEGGER J-Link Commander V4.96l ('?' for help)
Compiled Feb 25 2015 10:24:24
DLL version V4.96l, compiled Feb 25 2015 10:24:11
Firmware: J-Link V9 compiled Sep  1 2016 18:29:50
Hardware: V9.40
S/N: //skasowany przez mnie
OEM: SEGGER-EDU
Feature(s): FlashBP, GDB
VTarget = 3.335V
Info: Found SWD-DP with ID 0x0BB11477
Info: Found Cortex-M0 r0p0, Little endian.
Info: FPUnit: 4 code (BP) slots and 0 literal slots
Found 1 JTAG device, Total IRLen = 4:
Cortex-M0 identified.
Target interface speed: 100 kHz
J-Link>r
Reset delay: 0 ms
Reset type NORMAL: Resets core & peripherals via SYSRESETREQ & VECTRESET bit.

**************************
WARNING: S_RESET_ST not cleared
**************************


**************************
WARNING: CPU did not halt after reset.
**************************


**************************
WARNING: CPU could not be halted
**************************

Info: Core did not halt after reset, trying to disable WDT.

**************************
WARNING: CPU did not halt after reset.
**************************


**************************
WARNING: CPU could not be halted
**************************


**************************
WARNING: S_RESET_ST not cleared
**************************

Info: Found SWD-DP with ID 0x0BB11477
Info: Found Cortex-M0 r0p0, Little endian.

**************************
WARNING: S_RESET_ST not cleared
**************************


**************************
WARNING: CPU did not halt after reset.
**************************


**************************
WARNING: CPU could not be halted
**************************

Info: Core did not halt after reset, trying to disable WDT.

**************************
WARNING: CPU did not halt after reset.
**************************


**************************
WARNING: CPU could not be halted
**************************


**************************
WARNING: S_RESET_ST not cleared
**************************

J-Link>

jlink jest podpinany bezpośrednio pod PA 13 i 14 i nRST
problem znika jak nałożę zworki na stlink
dodam ze na stm32f429L ten problem nie występuje po wyjęciu zworek stlink z tej płytki , jaka przyczyna może być tego ?.
♫,♫.¨♫

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1681
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: wojtek » sobota 29 paź 2016, 07:31

A czemu nie podpinasz tam gdzie powinien być podpięty czyli do złącza SWD (CN4)?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
foreste
User
User
Posty: 101
Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 19:53
Kontaktowanie:

Re: [STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: foreste » sobota 29 paź 2016, 07:43

Jak podpinam do tego z zdjętymi zworkami nie wykrywa cpu , niema konfliktu z stlinkiem wtedy jak są założone ? . myślałem ze one są dla stlinka wyjściowe.
♫,♫.¨♫

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1114
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: [STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: rezasurmar » sobota 29 paź 2016, 08:29

http://gnuarmeclipse.github.io/develope ... 32-boards/

Podpinasz pod złącze SWD, żadnych zworek nie ściągasz

Tu masz z obrazkami objaśnione
https://mcuoneclipse.com/2015/08/22/deb ... er-j-link/

Obrazek

Obrazek

Trzeba pamiętać o Vtarget, na zdjęciu brązowy kabelek z 3.3V (napięcie zasilające procek)

Obrazek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1681
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: wojtek » sobota 29 paź 2016, 08:50

Ja już mu te linki na czacie podesłałem i jeszcze inne ale kolega lubi pod prąd ;) trochę
Na dobrą sprawę Vdd_target nie musi być podpięte między CN4 na nuklejce a J-linkiem, wystarczy że 3,3V do odpowiedniego pinu w J-linku się podepnie.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
foreste
User
User
Posty: 101
Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 19:53
Kontaktowanie:

Re: [STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: foreste » sobota 29 paź 2016, 08:54

rezasurmar pisze:http://gnuarmeclipse.github.io/developer/j-link-stm32-boards/

Podpinasz pod złącze SWD, żadnych zworek nie ściągasz

Tu masz z obrazkami objaśnione
https://mcuoneclipse.com/2015/08/22/deb ... er-j-link/

Obrazek

Obrazek

Trzeba pamiętać o Vtarget, na zdjęciu brązowy kabelek z 3.3V (napięcie zasilające procek)

Obrazek

Dlaczego muszę napiecie dawać na boleć 1 zasilanie , czemu nie posiada jego na stale ? .
♫,♫.¨♫

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1681
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: wojtek » sobota 29 paź 2016, 08:56

Bo taka jest konstrukcja Nucleo - czy popatrzyłeś w ogóle na schemat nucleo - zerknij bo warto, zobaczysz również że nie jest tam instalowany rezystor R9.
Zobacz http://www.st.com/content/ccc/resource/ ... 105823.pdf str 62 - zrozumiesz również czemu w tej sytuacji nie ma sensu do pinu 1 CN4 cokolwiek podpinać.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
foreste
User
User
Posty: 101
Rejestracja: niedziela 06 wrz 2015, 19:53
Kontaktowanie:

Re: [STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: foreste » sobota 29 paź 2016, 09:31

Teraz najważniejsze pytanie ,czy nie spale jlinka podłączając go do szpilek z stlinkiem ?.
♫,♫.¨♫

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1681
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: wojtek » sobota 29 paź 2016, 12:41

foreste pisze:Teraz najważniejsze pytanie ,czy nie spale jlinka podłączając go do szpilek z stlinkiem ?.

Ja nie bardzo Ciebie teraz rozumiem co ty chcesz w sumie zrobić i czego się obawiasz? Czemu nie zrobisz tak jak masz na zdjęciach powyżej i jak Ci już mówiłem to 2 dni temu?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1681
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [STM32F072RB]Problem poprawnym działaniem jlink

Postautor: wojtek » sobota 29 paź 2016, 21:07

Powiedz czy oprócz tego że pytasz nas to czytasz to co ci podajemy czy nie? Oglądnąłeś schemat na str 62 i poczytałeś co napisane jest pod CN2? Czy czytałeś tu https://wiki.segger.com/index.php?title ... leo_boards - jest tam coś napisane o groźbie spalenia? Ja ci nie odpowiem na to pytanie czy nie spalisz czegoś, bo musiałbym siedzieć przy tobie aby być pewnym, że zrobisz to poprawnie ;) ale jeżeli zrobisz to tak jak pisaliśmy i jak jest w dokumentacji to nie ma obaw.
73 Wojtek


Wróć do „STM - problemy układowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość