GPIO - ciekawa "pułapka" dla początkującego

Pytania dotyczące problemów ze zrozumieniem kart katalogowych, not aplikacyjnych dla mkrokontrolerów ARM firmy STMicroelectronics, rozwiązania układowe z zastosowaniem STM.
Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1114
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

GPIO - ciekawa "pułapka" dla początkującego

Postautor: rezasurmar » poniedziałek 25 sty 2016, 18:56

Dziś próbując dalej uczyć się z poradnika http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 6#15127066

Napotkałem dziwny problem, mimo poprawnego skonfigurowania RCC, oraz trybów GPIO, MODER, TYPER itd. na wyjściu pinu nie było żadnego sygnału, a sygnał dziwnie się zmieniał czasem na stan wysoki po uruchomieniu debugera.

Rozwiązanie okazało się całkiem trywialne, z racji iż nie korzystam chwilowo z żadnych opóźnień, prędkość przełączania pinu (bitbang) wynosiła ok 4MHz, a pin był ustawiony w tryb Low Speed. Przez co na wyjściu nie było zmian, nawet w trybie Middle sygnał po obciążeniu diodą led był bardzo "słaby" ;).

Dopiero zmiana na FS, czy HS pokazała w pełni wysterowane stany 1 na wyjściu.

Ot taka ciekawostka, jak by ktoś szukał problemu, a zapomniał o tym, że ważne jest zdefiniowanie odpowiedniej prędkości przełączania.

Tak tłumacząc po chłopsku.

Awatar użytkownika
mokrowski
User
User
Posty: 138
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 20:50
Lokalizacja: Tam gdzie Centymetro

Re: GPIO - ciekawa "pułapka" dla początkującego

Postautor: mokrowski » poniedziałek 25 sty 2016, 18:58

Pomijając fakt że sama nazwa "speed" dla I/O jest myląca bo to tak naprawdę prędkość narastania sygnału a nie jego prędkość :-)
,,Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" - Alan Alexander Milne: Kubuś Puchatek

Awatar użytkownika
RafPe
User
User
Posty: 177
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 16:22

Re: GPIO - ciekawa "pułapka" dla początkującego

Postautor: RafPe » czwartek 09 mar 2017, 21:25

@rezasumar - przez super przypadek wlasnie natrafilem na ten post i dokladnie rozwiazal moj problem :O

+1 piwQ dla Ciebie za ta informacje!

Ale zeby troche podac wiecej info. Na podstawie tego samego poradnika rozkrecilem swoje F4 DIsco do 168Mhz i nagle MCO1 i MCO2 nie dawaly sygnalu zegarowego :O

Przestawienie predkosci na HS rozwiazalo problem :)


Wróć do „STM - problemy układowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości