[STM32] Problemy z resetowaniem układów

Pytania dotyczące problemów ze zrozumieniem kart katalogowych, not aplikacyjnych dla mkrokontrolerów ARM firmy STMicroelectronics, rozwiązania układowe z zastosowaniem STM.
mikandrzej
Posty: 9
Rejestracja: piątek 23 lut 2018, 19:51

[STM32] Problemy z resetowaniem układów

Postautor: mikandrzej » piątek 19 paź 2018, 23:03

Szanowne grono forumowiczów!

Po raz kolejny proszę Was o pomoc :)

Zaprojektowałem płytkę PCB, która zawiera m.in.:
- Procesor STM32F429
- kilka I/O w standardzie 24VDC,
- Ethernet
- układ ADE7759 do pomiaru mocy 230V

Płytka widoczna jest w załączniku.

Mam z płytka w sumie dwa problemy (poprzednie z czujnikami na magistrali I2C powiedzmy, że na ten moment udało się rozwiązać).
1. Układ Ethernet nie łączy się z siecią jeśli przy uruchamianiu procesora nie jest wpięty kabel LAN

2. W momencie podłączenia do wyjścia 230V urządzenia odbiorczego, raz na jakiś czas resetuje się zarówno układ Ethernet jak i układ ADE7759 do pomiaru mocy.
Dodam, że procesor się nie resetuje. Jest to o tyle problematyczne, że jeśli układ LAN8720 się na moment zresetuje, to nie ma już później połączenia z siecią Ethernet. A przynajmniej nie wiem jak zresetować połączenie Ethernet z poziomu bilbioteki HAL (używam lwIP).
Reset następuje nie tylko kiedy załączam przekaźnik, ale również jeśli jest on już załączony, a podepnę odbiornik pod gniazdo.

Problem zdaje się nie występować jeśli pominę układ pomiarowy (przekładnik prądowy - cewka Rogowskiego).

Domyślam się, że problem jest z jakimiś zakłóceniami, ale nie wiem gdzie ich szukać jedynym pomysłem jest idąca niebezpiecznie blisko cewki linia zasilania 5V. Co o tym sądzicie?

Poniżej zdjęcia płytki oraz część schematu.

Proszę o pomoc. Wykonałem 40 sztuk takich płytek i na każdej jest ten sam problem.

Kod programu to gotowiec wygenerowany przez CubeMX bez systemu RTOS. Swoją drogą nie wiem jak uruchomić Ethernet w systemie FreeRTOS, bo nie potrafię przechwycić przerwania od układu PHY ETH. Ale to już na inny wątek :)

Pozdrawiam, M.A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

mikandrzej
Posty: 9
Rejestracja: piątek 23 lut 2018, 19:51

Re: [STM32] Problemy z resetowaniem układów

Postautor: mikandrzej » piątek 19 paź 2018, 23:09

Dodaję zrzut z projeku PCB z uwidocznioną wspomnianą ścieżką 5V.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [STM32] Problemy z resetowaniem układów

Postautor: wojtek » sobota 20 paź 2018, 07:15

Zrób próbę i odetnij ją w punkcie na prawo od C4 tam gdzie się rozgałęzia, oraz ponad pierwszym przekaźnikiem u dołu na prawo, a przekaźniki podłącz od lewej strony.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 280
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: [STM32] Problemy z resetowaniem układów

Postautor: ZbeeGin » sobota 20 paź 2018, 10:02

Do tego zrób "oddzielne" masy. Układ monitorowania mocy niech ma własną, którą połączysz z główną tylko w jednym miejscu.

Co do przekaźników to masz karygodny błąd. Ciągniesz ścieżkę przez całą płytkę by zasilić przekaźniki, ale już przy samych przekaźnikach nie ma ani jednego kondensatora elektrolitycznego, który by kompensował wahnięcia prądu na tej ścieżce przy ich przełączaniu.

mikandrzej
Posty: 9
Rejestracja: piątek 23 lut 2018, 19:51

Re: [STM32] Problemy z resetowaniem układów

Postautor: mikandrzej » sobota 20 paź 2018, 12:37

wojtek pisze:Zrób próbę i odetnij ją w punkcie na prawo od C4 tam gdzie się rozgałęzia, oraz ponad pierwszym przekaźnikiem u dołu na prawo, a przekaźniki podłącz od lewej strony.

Spróbuję coś pokombinować, tylko problem jeszcze w tym, że układ do pomiaru mocy również czerpie zasilanie z tej nitki pod górnym przekaźnikiem.

ZbeeGin pisze:Do tego zrób "oddzielne" masy. Układ monitorowania mocy niech ma własną, którą połączysz z główną tylko w jednym miejscu.

To niestety na tym etapie nie wchodzi w grę, gdyż cała partia jest już wyprodukowana...

ZbeeGin pisze:Co do przekaźników to masz karygodny błąd. Ciągniesz ścieżkę przez całą płytkę by zasilić przekaźniki, ale już przy samych przekaźnikach nie ma ani jednego kondensatora elektrolitycznego, który by kompensował wahnięcia prądu na tej ścieżce przy ich przełączaniu.

Racja, spróbuję dolutować jakiś blisko przekażnika. Niestety problem wystepuje również gdy przekaźnik jest cały czas załączony, a obciążenie wyłączam wyłącznikiem na przewodze.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 280
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: [STM32] Problemy z resetowaniem układów

Postautor: ZbeeGin » sobota 20 paź 2018, 14:32

mikandrzej pisze:
ZbeeGin pisze:Do tego zrób "oddzielne" masy. Układ monitorowania mocy niech ma własną, którą połączysz z główną tylko w jednym miejscu.

To niestety na tym etapie nie wchodzi w grę, gdyż cała partia jest już wyprodukowana...

Nie robiliście prototypu? Nie wyszły te problemy na etapie prototypowania?

mikandrzej
Posty: 9
Rejestracja: piątek 23 lut 2018, 19:51

Re: [STM32] Problemy z resetowaniem układów

Postautor: mikandrzej » sobota 20 paź 2018, 14:33

Na stole nie wyszły te problemy, wszystko wydawało się dzialac. Czas gonił i wstępnie wszystko działało. Dopiero po uruchomieniu całości (sterowanie przez Modbus TCP i załączanie zdalne przekaźników) jakieś cyrki zaczęły się dziać. Całość jest zamknięta w szafce sterowniczej i zasilona z 24V zasilacza.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [STM32] Problemy z resetowaniem układów

Postautor: wojtek » sobota 20 paź 2018, 15:02

A zasilacz jaki? zasilacz masz w pierwszej klasie ? ( z bolcem uziemiającym?), może połącz masę układu z uziemieniem tak na próbę.
73 Wojtek


Wróć do „STM - problemy układowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość