Wydzielone z: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Tu możesz pisać o swoich problemach z pisaniem programów w języku C/C++ dla STM.
Awatar użytkownika
inż.wielki
User
User
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 20 gru 2015, 23:11

Re: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Postautor: inż.wielki » poniedziałek 06 lut 2017, 09:45

rezasurmar pisze:Hmm tak się zastanawiałem, czy w dobie ARMów nie dało by się zgłaszać Eventów (przerwań softwerowych).


W sumie sam jestem ciekaw jak zgłaszać takie eventy. Jeżeli nie ma do tego już jakichś rozwiązań, to myślę że trzeba by było napisać moduł, który rezerwuje jakaś częśc pamięci, a potem jedzie po tej pamięci i sprawdza czy coś się nie zmieniło.

Awatar użytkownika
inż.wielki
User
User
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 20 gru 2015, 23:11

Re: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Postautor: inż.wielki » poniedziałek 06 lut 2017, 11:23

A Ty mówisz o przerwaniach przechodzących z zewnątrz. Ja myślałem raczej o eventach, które dzieją się jedynie w oprogramowaniu.

Awatar użytkownika
inż.wielki
User
User
Posty: 274
Rejestracja: niedziela 20 gru 2015, 23:11

Re: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Postautor: inż.wielki » poniedziałek 06 lut 2017, 11:35

Temat długi i szeroki jak cholera. Jeżeli chodzi o pomiar ADC, to fajną sprawą jest zaprzęgnąć do tego jakiś Timer, do tego DMA i przerwanie. Mamy gotowe wyniki z ustawionym przez nas samplowaniem :)

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Wydzielone z: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 06 lut 2017, 18:01

rezasurmar pisze:Hmm tak się zastanawiałem, czy w dobie ARMów nie dało by się zgłaszać Eventów (przerwań softwerowych).Po co w ogóle zajmować czas pętli głównej?Nad zgłaszaniem eventów łatwiej zapanować (priorytety i grupy).


Musiałbyś precyzyjnie określić, co rozumiesz pod pojęciem "przerwanie software'owe". Wtedy może coś podpowiem, a przede wszystkim będzie wiadomo, o czym mowa. Zasadniczo, dopóki nie korzystasz z DMA, zawsze ingerujesz w czas obiegu pętli głównej. Albo wciskasz jakiś "Task" w pętlę główną, albo coś upychasz w przerwanie i wtedy (w tym drugim przypadku) również czas wykonania pętli głównej ulega wydłużeniu o skok do przerwania, obsługę zdarzenia, które je wywołało i powrót do pętli głównej.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 632
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: Wydzielone z: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Postautor: dambo » poniedziałek 06 lut 2017, 19:11

jeśli mamy wywoływać kilka funkcji typowo cyklicznie to można użyć timer z 4 kanałami i do każdego podpiąć funkcję odpowiednią. Niestety w przypadku STM i tak będzie trochę kodu do sprawdzenia tego, bo mamy wspólne przerwanie na te wszystkie eventy, ale pozbędziemy się tego z poziomu pętli głównej.

Nawet można zrobić mechanizm, że funkcja zapewni sobie sama kiedy się następny raz uruchomi- odpowiednio sterując własnym rejestrem porównania.

Tego typu mechanizmy można mnożyć i mnożyć.
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Wydzielone z: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 06 lut 2017, 19:13

Klawisz na EXTI na pewno "zakłóci" pętlę główną tylko wtedy, gdy rzeczony zostanie wciśnięty. Występuje wtedy zdarzenie (event), który następnie możemy obsłużyć lub nie, zależnie od potrzeb w danej chwili. Tutaj masz całkowitą rację, ale skoro mamy do dyspozycji szybki układ z rdzeniem ARM, to co komu po kilku cyklach traconych na testowanie flagi, skoro marnuje się setki cykli korzystając z HAL lub SPL? Te wszystkie ładne opakowania (funkcje) ułatwiające pisanie programu powodują znaczne straty. Nie przejmujemy się nimi, bo mamy szybkie układy, ale strata jest stratą. I żeby nie było, że się czepiam bibliotek... Zdecydowanie popieram ich wykorzystanie, a wspomniałem o nich jedynie po to, by stratę kilku cykli na testowanie flagi porównać do innych strat, o których tak chętnie zapominamy.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Wydzielone z: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 06 lut 2017, 19:23

W tym konkretnym przypadku sporo zależy od sposobu, w jaki obsługujemy sam UART. Tutaj EXTI może przyjść z pomocą, ale pod warunkiem, że ma wyższy priorytet od przerwań wykorzystywanych przez UART (o ile są wykorzystywane). Soft musi być wyważony, a w przypadku korzystania z UARTU trzeba zwracać szczególną uwagę na płynność działania, bo jest to chyba najwolniejszy moduł w układzie.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 632
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: Wydzielone z: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Postautor: dambo » poniedziałek 06 lut 2017, 19:39

tu przypomnę przy okazji o tej bibliotece dla uarta z DMA co napisałem - może ktoś przetestuje kiedyś :) wszystko na DMA, wchodzimy w funkcje tylko wtedy gdy chcemy coś przesłać/ mamy coś do odbioru. Jak teraz myślę to brakuje w niej callbacków - niedługo ją przerobie na nie :)

Ciekawe, czy ta logika programowalna w PICach umożliwia jakieś ciekawe sztuczki z debouncem, eventami itp

Ewentualnie jeśli mowa już o debounce - nowsze expandery I/O na np I2C mogą sprzętowo to robić i odsyłać info o tym/wybudzać procka itp.
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1123
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Wydzielone z: Od zera do bohatera, czyli callbacki dla (t)opornych.

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 06 lut 2017, 20:02

dambo pisze:Ciekawe, czy ta logika programowalna w PICach umożliwia jakieś ciekawe sztuczki z debouncem, eventami itp


A to już jest inny temat, ale już podpowiadam, że to służy między innymi do łączenia ze sobą różnych modułów wewnątrz układu.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.


Wróć do „Programowanie STM w C/C++”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość