SPL STM32 vs inne mikrokontrolery

Tu możesz pisać o swoich problemach z pisaniem programów w języku C/C++ dla STM.
Awatar użytkownika
Marcin
User
User

SPL STM32 vs inne mikrokontrolery

Postautor: Marcin » sobota 06 lut 2016, 09:17

Cześć wszystkim.

Czytam o dobrodziejstwach SPL i łatwości przenoszenia kodu pomiędzy rodzinami mikrokontrolerów. Mam powiedzmy działający program na mikrokontrolerze STM32F103RBT6, i chciałbym przenieść go na jakiś mikrokontroler od NXP. Przecież i tak wszystko wymaga przepisania.

Jak to z tym w rzeczywistości jest ?

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Re: SPL STM32 vs inne mikrokontrolery

Postautor: Antystatyczny » sobota 06 lut 2016, 11:53

Cześć. Nie wiem, czy w przypadku STM32 jest tak samo jak u innych producentów. Ja mam doświadczenia z firmą Microchip, która oferuje do swych mikrokontrolerów Code Configurator dla mniejszych układów oraz Microchip Harmony dla układów np. PIC32. Dawniej była również biblioteka plib. W każdym razie, bo chcę szybko dojść do sedna, wszystkie te biblioteki/programy oferują możliwość pisania programów nie w oparciu o rejestry, a o wcześniej przygotowane przez ludzi funkcje. To właśnie one dbają o to, by warstwa abstrakcji sprzętowej radziła sobie z różnymi układami. Ciebie w tym momencie nie interesuje, w jaki sposób włączasz timer, bo po prostu wydajesz takie polecenie, a funkcja z warstwy abstrakcji sprzętowej podejmuje decyzję o podjęciu konkretnych działań mających na celu spełnienie Twojego polecenia. Nie sądzę więc, byś musiał absolutnie cały program przepisać. No chyba, że poprzednia wersja programu napisana była bez użycia np SPL - wtedy owszem, należy cały program, a konkretnie zawartą w nim obsługę sprzętu, przepisać używając SPL.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Wróć do „Programowanie STM w C/C++”