Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Wszystko o co chcesz zapytać na temat mikrokontrolerów ARM firmy STMicroelectronics: problemy z pisaniem programu, problemy sprzętowe, niejasności w DS czy AN itp.
Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 236
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: ZbeeGin » poniedziałek 21 sie 2017, 17:36

Od kilku dni chodzi za mną pomysł stworzenia płytki/płyty prototypowej, której sercem byłby procesor ARM – najlepiej z rodziny STM32 bo są u nas bardziej popularne. Do tego projektu chciałbym zaprosić całe środowisko skupione wokół portalu Microgeek.
W pierwotnym zamyśle miał to być „killer” zestawu ATB produkcji konkurencji, ale czerpiący całymi garściami z tego co zdołał zestaw ATB wypracować: platforma dość tania w produkcji i eksploatacji, powiązana z jedną „marką” oraz szerokie wsparcie na forum. Taki µGeek™ ARMTB v1.0. (Podoba Wam się ta nazwa?)

Na początek pomyślałem, by nawet na płycie umieścić programator ST Link/2, ale ST pewnie się wsadem do części odpowiedzialnej za programowanie nie podzieli, a i nie znalazłem żadnego odpowiednika OSS na miarę STK500 v2 (Dość popularny klon STK500 dla AVR). Oczywiście można przewidzieć montaż układu programatora na płytce, ale do czasu znalezienia odpowiedniego wsadu byłby on pusty. Dałoby to odważnym użytkownikom możliwość wgrania sobie kopii oryginału już na własną rękę i na własną odpowiedzialność.
Ostatecznie pozostaje dorzucać w komplecie klona ST-Linka z Alli...

Co do procesora to myślałem nad jakimś dobrze wyposażonym układzie ARM Cortex M0+, który z mojego punktu widzenia byłby prostszy do opanowania i co najważniejsze tani w porównaniu z układami królującymi w domenie AVR. Oczywiście padły też propozycje by od razu rozpocząć od układów z innych rodzin, np. L4. Kwestia do dalszej dyskusji. Choć ja optuję za prostotą na początek, stąd M0.
Padły też propozycje by płyta była bez procesora, ale zgodna z płytami Nucelo/ARMDuino, które można w nie włożyć. Rozwiązałoby to temat procesora i programatora razem, ale podrażałoby finalną konstrukcję.

Na płytce oczywiście znalazłyby się nieśmiertelne układy peryferyjne:
- Wyświetlacz LCD – ale w wersji zasilanej z 3.3V. Jeszcze nie wiem czy klasyczny alfanumeryk (kompatybilny z HD44780) czy już graficzny (EADOG, OLED na SPI).
- Wyświetlacz LED multipleksowany – choć obecnie rzadko już te wyświetlacze są wykorzystywane przez hobbystów.
- Jeden układ interfejsu RS232 ze złączem DB9, ale z wyprowadzonymi liniami TX, RX, RTS, CTS.
- Drugi układ interfejsu RS232 bazujący na konwerterze USB-RS232 f-my FTDI, również z zestawem pełnym.
- Konwerter RS485 pracujący zamiast pierwszego, tradycyjnego RS-a.
- Kilka klawiszy, ewentualnie klawiatura matrycowa, gdyby się zmieściła.
- Parę diodek LED, albo zintegrowana linijka 16 ledowa.
- Nadajnik i odbiornik IR.
- Pamięć EEPROM – bo STMy jej w ogóle nie mają (Można ją emulować w pamięci Flash), albo nawet DataFlash.
- Nieśmiertelny termometr DS18B20.
- Dwa potencjometry analogowe (Może nawet Joystick z PS-a).
- Układ zasilania oczywiście nie na układzie liniowym bo to już lekki przeżytek, tylko z wykorzystaniem przetwornicy impulsowej. Można pokusić się o przełączane napięcie, ale skoro procesor pracuje w domenie 3.3V to do czego byłoby jeszcze potrzebne te 5V…

W kwestii środowiska do właściwego programowania to osobiście skłaniałbym się do STM32 Workbench, pomimo swoich wad „zaawansowanego wieku dziecięcego” prowadzących zwykle do ponownych reinstalacji.
Na czacie proponowaliście jeszcze Keila v5, ale wtedy wielkość kodu byłaby ograniczona do 32KB. Chyba, że kogoś stać na licencję lub już ją posiada.
Padły też propozycje co do True Studio, albo zbudowania własnego toolchaina. Myślę, że ta czwarta opcja odpada, z uwagi, że ma to być proste i zainteresować nawet najwierniejszych obecnych użytkowników AVRów czy PICów.
Jedno jest pewne. Trzeba jakieś na początek wybrać, narzucić i się tego trzymać.

Co do produkcji płytek to przy dopracowanym projekcie mógłbym to nawet wziąć na siebie i skorzystać z firmowych kontaktów w ramach PCB i PCBA. Pierwsze sztuki pewnie zrobiłbym i tak na firmowej Mechatronice M60, a potem pomyśleć co dalej.

To tyle wstępu. Teraz czas na dopracowanie ilości i typu części składowych, pierwsze schematy, itd.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 sie 2017, 18:28 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1862
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: wojtek » poniedziałek 21 sie 2017, 18:20

No pomysł jest niezły. :)
73 Wojtek

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 236
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: ZbeeGin » poniedziałek 21 sie 2017, 18:24

Trzymając się założenia, że ma to być STM M0 to osobiście wybrałbym STM32F071C8. Nie za duży, i nie za mały na początek. Do tego chyba ilość peryferii wystarczająca jak na "killera".

Awatar użytkownika
PROTON
User
User
Posty: 456
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: PROTON » poniedziałek 21 sie 2017, 19:06

Najważniejsza modularność. Ja bym dał możliwość wpięcia Nucleo, umożliwia to szybką podmianę procka. Tanie i proste elementy dał bym na płytce, nadajnik i odbiornik podczerwieni, konwertery napięć logiki 3,3V-5V, reszta jako wpinane moduły, ESP8266, BT, OLED (x2), RS232 (x2), RS485 (x2), HD44780, itp.
Gott weiß ich will kein Engel sein.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 236
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: ZbeeGin » poniedziałek 21 sie 2017, 19:21

rezasurmar pisze:Preferował bym jednak wersję RB, jeżeli już.... większa możliwość zmiany na coś lepszego. To tak na szybko. LQFP64 jest takim kompromisem między wielkością, a możliwościami. RC, CB, C8 itp., są w obudowach LQFP48, dla mnie zdecydowanie za mało nóżek ;).

Tu się w sumie zgodzę. Nawet z racji tego, że ktoś gdy opracuje już sobie kompletny układ to stopień przerażenia wlutowania układu LQFP64 z rozstaem 0.5mm będzie na pewno mniejszy niż lutowanie LQFP100 i tylko niewiele większy niż lutowanie LQFP48.

rezasurmar pisze:Czy jest sens pakować M0+ hmmm, prostych płytek sporo.

Tak jak pisałem, wydaje mi się ta gałąź dobrym następcą tych wszędobylskich ATmega8/88/16/32. :) Przy założeniu, że target tej płyty to początkujący...

rezasurmar pisze:Środowisko powinno być proste, znane i 'darmowe' Ograniczenie 32kb nie jest w tym przypadku żadną przeszkodą, na początek wystarczy.
Czy to będzie Atolic, Keil, IAR, crossworks... czy np. VisualGDB, ATOM, itd. Środowisk jest sporo, warto znać kilka. Dlatego wg mojej opinii można równolegle stworzyć przykłady na kilka IDE, wzorem przykładów z HAL

Hmmm... Keil dla "rejestrowiczów" a Atolic dla SPL, HAL?

rezasurmar pisze:Wszelkie interfejsy typu UART/RS485 itp. rozwiązał bym na gotowych modułach, albo modułach własnych zgodnych pinowo z jakimś konkretnym standardem, np. popularnym modułem. Jestem zdecydowanie za użyciem brzytwy Okhama w tym przypadku, nie ma co tworzyć nadmiarowych bytów, a jedynie wypełnić lukę.

Ktoś potrzebuje RS232, wpina sobie RS232, ktoś RS485 wepnie 485... ewentualnie miejsce na płycie, z ozworkowaniem, bez konieczności obsadzania elementami.

Właśnie tego chciałbym uniknąć. Ktoś ma dostać pełną płytę a nie zestaw podstawowy, moduły A, moduły B, moduły C. W przypadku znacznej modułowości nie będziemy się różnić od produktów np. Waveshare, gdzie "za mundurem moduły sznurem".

rezasurmar pisze:PS2, eeprom jest w STM32 i to całkiem zacnych rozmiarów (vide seria L152 np.), czy jest sens pakować EEPROMa, wg mnie nie bardzo. Lepiej zostawić miejsce na kosteczkę flash AT45DB161 itp. (...)
Oczywiście miejsce na eeproma można dać. Ale j.w możliwość obsadzenia.

Ten EEPROM byłby potrzebny na przykład do pokazania I2C. O DataFlash też myślałem.

rezasurmar pisze:Miejsce na sterownik silnika (jaki to już pytanie do was)

Można. Zatem czekam również na propozycje by dopisać do listy "must have".

rezasurmar pisze:Przetworniczka podobnie, złącze jak dla LM78Xxx, dzięki temu można wpiąć DC/DC różnych producentów, chińskie, pololu, polskie MBMM itd.

W sumie nie potrzebne. Jak końcowy użytkownik dostanie już na płycie gotowy i nieco mocniejszy układ zasilania to jego wymiana stanie się zbędna.

rezasurmar pisze:NO i najważniejsze, płyta 2 warstwowa z metalizacją.

Oczywiście! 4 warstwy podrożyłyby to "sakramencko".

rezasurmar pisze:Dobrym przykładem jest modularyzacja np. firmy microelektronika, zresztą Discovery STM powoli też zaczyna być modularne.

Widziałem potwory z Mikroelektroniki za ładne setki PLN. "Zielony" tego nie kupi. Chyba, że mówisz o czymś innym niż widziałem.
Trzeba zrobić najpierw coś strawnego, potem można myśleć o wersjach Pro, Ultimate, Superb itd.

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Posty: 386
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:42
Lokalizacja: Kłopoty-Stanisławy
Kontaktowanie:

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: acid3 » poniedziałek 21 sie 2017, 19:26

Póki co, popieram bardzo kolegę ZbeeGin'a. Pewnie niektórzy pamiętają, że też miałem podobny pomysł ... ale spalił na panewce. Teraz bardzo się poruszyłem pomysłem i na pewno będę mocno śledził i dopingował.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1862
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: wojtek » poniedziałek 21 sie 2017, 19:35

acid3 pamiętają i nawet pomyślałem że to jakiś wspólny front
73 Wojtek

Awatar użytkownika
inż.wielki
User
User
Posty: 231
Rejestracja: niedziela 20 gru 2015, 23:11

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: inż.wielki » poniedziałek 21 sie 2017, 20:26

W wypadku problemu z procesorem mamy takie możliwości.
1. Instalujemy na płycie jeden footprint i tylko jeden rodzaj mikroprocka.
2. Robimy różne płyty z różnymi prockami. M0 M1 M2 i M3
3. Robimy jedną płytę z minipłytkami na procesor, wymiennymi, podraża to proces produkcji, ale wtedy wymiana procka jest najmniej inwazyjna, sprzedaż dodatkowych płytek z prockami też będzie atutem.
4. No i ostatnia sprawa to jedna płyta, z różnymi footprint'ami, gdzieś widziałem już takie rozwiązania, od małych footprintów do dużych. Problem pewnie będzie w spasowaniu wszystkiego.

Jeżeli chodzi o środowisko, niestety tutaj nie będę mógł pomóc, bo z takowego nie korzystam. Ot mogę napisać parę tutoriali jak debug'ować procka spod konsoli, skompilować jakieś przykłady, wgrać je czy napisać proste Makefile.

Co do modułów. Na płytce powinny znaleźć się gotowe moduły, tak by można "od strzała" zacząć pracę/zabawę z programowaniem, ale także powinna być możliwość dodatkowego rozszerzenia płytki. Myślę że tutaj na bank powinien być standard znany z Nucleo oraz z Arduino, a także jestem za tym by stworzyć własny standard i stworzyć parę płytek. Czekam na dalsze propozycje :)

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 356
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: j23 » poniedziałek 21 sie 2017, 20:37

A nazwa może na WAAR-Board? -nie brzmi bardziej zawadiacko? ;) 8-) :like:

Awatar użytkownika
inż.wielki
User
User
Posty: 231
Rejestracja: niedziela 20 gru 2015, 23:11

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: inż.wielki » poniedziałek 21 sie 2017, 23:10

rezasurmar pisze:Jeszcze raz powtórzę, stosując footprint QFP64, czyli wersje RB, RE, nie trzeba nic podrażać, zmieniać itp. Cała rodzina STM, jest od kilku lat zgodna pinowo. Nie mówię że wszystkie, ale cała gałąź głównego nurtu, od M0, po M4, przez L1, L4. Wszelkie F/L0xx, F/L1xx, F2,F3,F4,L4 można zamieniać miejscami.

Jedynie część zasilania analogowego trzeba odpowiednio dostosować zworami, oraz część odpowiedzialną za podtrzymanie RTC itp.
Reszta jest 100% zgodna. Tj. możemy zamieniać 1:1
Polecam porównać datasheety.


No to proponuje zrobić tak jak zostało wspomniane. Jeden footprint i różne procesory. Przez to będziemy mogli sprzedawać różne konfiguracje, płytki bez procka itd.

A tak z innej paki, jaki proponujecie podział obowiązków?

Awatar użytkownika
Nefarious19
Newb
Newb
Posty: 80
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:45

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: Nefarious19 » poniedziałek 21 sie 2017, 23:47

Może i ja wtrące 3 grosze. Taki początkujacy co szuka czegoś do nauki jak dostanie za dużo to się przerazi a i zestaw będzie przez to droższy. Moim zdaniem płytka mogłaby zawierać takie elementy jak przyciski, potencjometr, enkoder, hd44780, złącze do OLEDa, złącze do LCD tft taniego z Ali, jakiegoś flasha, eeproma, może jakiś DAC na i2s i mini wzmacniacz, do tego ds18b20, może lm35, bufory żeby coś na 5v wysterowac itd. Dać złącze pełne jtagowe do debugowania a do wgrywania wsadu można napisać prosty bootlader np i tyle. Ja dałbym jeszcze pole prototypowe z otworami metalizowanymi gdzie do brzegów były by doprowadzone zasilania, mogłoby tam być miejsce na scalaki w SO8 np itd. Oprócz tego zrobiłbym nad tym polem złącze Arduino.

Jak zrobimy tylko płytkę bazową plus moduły to czym to wyróżni się od waveshare?

Aaa, i dałbym jeszcze W5100 i złącze do ESP8266.
Plany na przyszłość: C, C++, C#

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 236
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: ZbeeGin » wtorek 22 sie 2017, 06:39

rezasurmar pisze:(...)Wszelkie F/L0xx, F/L1xx, F2,F3,F4,L4 można zamieniać miejscami.

Jedynie część zasilania analogowego trzeba odpowiednio dostosować zworami, oraz część odpowiedzialną za podtrzymanie RTC itp.
Reszta jest 100% zgodna. Tj. możemy zamieniać 1:1

Czy mógłbyś już "rzucić" konkretnymi modelami procesorów, które Twoim zdaniem byłyby interesujące i dałoby się je tak wymieniać?


j23 pisze:A nazwa może na WAAR-Board? -nie brzmi bardziej zawadiacko?

Jakoś taka nazwa w ogóle mnie nie przekonuje...
Ponadto WAAR jest całkowicie nieznane w Google. Wpisując MicroGeek od razu jesteśmy na pierwszym miejscu.


inż.wielki pisze:A tak z innej paki, jaki proponujecie podział obowiązków?

Myślę, że za wcześnie na tą część dyskusji. Zamknijmy temat zawartości sprzętowej.
W tej chwili piszę się na przygotowanie schematu i wspólnie go przeglądniemy.


Nefarious19 pisze:(...)Moim zdaniem płytka mogłaby zawierać takie elementy jak przyciski, potencjometr, enkoder, hd44780, złącze do OLEDa, złącze do LCD tft taniego z Ali, jakiegoś flasha, eeproma, może jakiś DAC na i2s i mini wzmacniacz, do tego ds18b20, może lm35, bufory żeby coś na 5v wysterowac itd.

Moim zdaniem DAC na I2S i wzmacniacz to już stanowczo za dużo jak na "entry level". Tak samo z TFT.

Nefarious19 pisze:Aaa, i dałbym jeszcze W5100 i złącze do ESP8266.

Nie jestem przekonany do ESP8226, choć można by go zamontować. Mirek w swoich podstawowych ATB też nie montuje modułów komunikacyjnych, choć pewnie było to podyktowane tym, że "boom" na takie zabawki jeszcze się wtedy nie rozpoczął.
Ostatnio zmieniony wtorek 22 sie 2017, 13:27 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1862
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: wojtek » wtorek 22 sie 2017, 06:53

A może odpowiemy na początek konkretnie na pytania:
1. Cel projektu (chcemy się razem czegoś nauczyć?, chcemy wejść na rynek?, chcemy to jako produkt finalny sprzedawać itp)
2. Kto odbiorcą docelowym?
3. Czy ktoś zrobił porządne rozpoznanie rynku?
4. Ile możemy w to włożyć czasu i finansów?
5. Czy ma to być projekt otwarty czy na tym ma ktoś zarabiać, bo forum jako takie póki co nie ma takich możliwości?
6. Jaki jest pomysł, na to aby ten wyrób znacząco się wyróżniał skłaniając potencjalnego klienta w zwrócenie się w jego stronę?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 236
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: ZbeeGin » wtorek 22 sie 2017, 07:19

wojtek pisze:A może odpowiemy na początek konkretnie na pytania:
1. Cel projektu (chcemy się razem czegoś nauczyć?, chcemy wejść na rynek?, chcemy to jako produkt finalny sprzedawać itp)

Moja idea jest prosta: Nauczmy nowe pokolenia procesorów 32-bitowych bo ugrzęzną w AVRach, PICach lub co gorsza 8051 (vide DSM-51).
Dlaczego?: Otwieram EdW a tam ciągle tiny2313, mega8. Do tego już trzeci chyba kurs C dla AVRów.
Ponadto mam wrażenie, że ARMy są owiane jakąś tam tajemnicą i wiele osób po prostu się ich boi. Sam miałem opory by przedrzeć się przez tą "zasłonę dymną".

wojtek pisze:2. Kto odbiorcą docelowym?

IMO, wszyscy co chcą zacząć się oswajać z ARM.

wojtek pisze:3. Czy ktoś zrobił porządne rozpoznanie rynku?
4. Ile możemy w to włożyć czasu i finansów?
5. Czy ma to być projekt otwarty czy na tym ma ktoś zarabiać, bo forum jako takie póki co nie ma takich możliwości?

Nie zastanawiałem się nad sensem marketingowym.
W moim przekonaniu miał to być projekt edukacyjny. A ewentualne koszty finansowe związane z hardware miałyby się tylko pokryć do zera.

wojtek pisze:6. Jaki jest pomysł, na to aby ten wyrób znacząco się wyróżniał skłaniając potencjalnego klienta w zwrócenie się w jego stronę?

Ma to być na tyle proste i za razem atrakcyjne by przekonać do siebie tych, którzy stają przed wyborem: "Jakim procesorem się tu zająć by nie wejść w ślepy zaułek?"

Myślę, że już wiem jakie będą komentarze do tego co napisałem: "Przecież to totalna utopia, nie sądzisz?". TAK! Macie rację.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1862
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: wojtek » wtorek 22 sie 2017, 07:28

A czyli idea jest mi bliska.
Robimy platformę sprzętową ale nie tylko - to dopiero początek. Potem ma być cykl artykułów jak krok po kroku oswoić te ARMy na bazie proponowanej płytki i to ma być na poziomie takim aby potencjalny czytelnik np EdW był w stanie to łyknąć zarówno finansowo jak i intelektualnie. To ja "jestem za a nawet przeciw" :D
To jest mi bliska idea. I takie założenia powinny przyświecać temu pomysłowi. No bo jest jeszcze inne podejście biorąc pod uwagę to:
ZbeeGin pisze:W moim przekonaniu miał to być projekt edukacyjny. A ewentualne koszty finansowe związane z hardware miałyby się tylko pokryć do zera.
i to
ZbeeGin pisze:Ma to być na tyle proste i za razem atrakcyjne by przekonać do siebie tych, którzy stają przed wyborem: "Jakim procesorem się tu zająć by nie wejść w ślepy zaułek?"

Czy czasami nie skupic sie na stronie "oswajania" jak najmniejszym kosztem i wykorzystać atrakcyjne układowo nucleo, bo do tego są tanie ale jeśli da się zrobic płytke nie przekraczającą w cenie np popularnych nucleo to czemu nie?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1862
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: wojtek » wtorek 22 sie 2017, 07:40

rezasurmar pisze:Jak wspominał acid, pomysł już był.

Dlatego robienie nie pod nowicjuszy mija się z celem, bo ktoś z doświadczeniem jakimś wybierze coś z rynku, choćby nucleo.
Dlatego zanim będzie następny krok trzeba jasno sprecyzować po co i dla kogo ten pomysł.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 236
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: ZbeeGin » wtorek 22 sie 2017, 07:47

Jeśli pójdziemy w tą stronę: "Jest złącze Arduino, wpinasz shielda..." to po co byłaby płyta podstawowa, skoro i tak układ bardziej rośnie w górę? Nie przekonuje mnie to zbytnio.

rezasurmar pisze:Nie naciskał bym aż tak bardzo na 'poczatkujących' początkujący machnie kilka przykładów i na prostej płycie straci nią zainteresowanie.

Taki jest normalny cykl życiowy każdej takiej płytki. Kiedyś i tak ląduje w szufladzie. :)

rezasurmar pisze:Jak wspominał acid, pomysł już był.

Jest gdzieś wątek o tym? Szukałem w tematach acid-a, ale nie znalazłem...

rezasurmar pisze:Czy np. pokazanie, że na 32bitach, można prościej, szybciej i taniej.

Pokazanie, że na 32-bitach też można. Po prostu.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1862
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: wojtek » wtorek 22 sie 2017, 07:54

:arrow: ZbeeGin moja rada taka, jako pomysłodawca tego tematu podaj swoja idee jako fundament do współpracy z chętnymi, musisz być liderem tego tematu i jeżeli przyjąłeś cel edukacyjny dla np początkujących (tak zrozumiałem), to tego się trzymaj (chybak, że zostaniesz przekonany do innej idei) i dopiero na takiej bazie zgromadzisz chętnych do współpracy, inaczej będzie tylko wzajemne przekonywanie się do swoich "racji" bardziej lub mniej subiektywnych (co nie jest niczym złym).
Powodzenia :)
73 Wojtek

Awatar użytkownika
inż.wielki
User
User
Posty: 231
Rejestracja: niedziela 20 gru 2015, 23:11

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: inż.wielki » wtorek 22 sie 2017, 11:28

Taka nieśmiała propozycja, może stworzyć grupę na forum, która będzie brała udział w tworzeniu koncepcji, dyskusji jak i następnych etapach. I dla nich zrobić wydzielony temat, albo jakiś dział, niewidoczny dla ludzi z zewnątrz. Oczywiście gruba bez żadnych kolorków, uprawnień, oprócz w/w i innych wodotrysków :)

Awatar użytkownika
inż.wielki
User
User
Posty: 231
Rejestracja: niedziela 20 gru 2015, 23:11

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: inż.wielki » wtorek 22 sie 2017, 11:34

A więc, jeżeli pomysłodawca jak i włodarze forum się zgodzą, postuluje o takową formę komunikacji.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1862
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: wojtek » wtorek 22 sie 2017, 11:50

rezasurmar pisze:Można, takimi sprawami zajmuje się acid3/Wojtek. Ja nie ingeruję w integralność forum, już od dawna. ( za duże straty były :lol: )

Ja się tym już nie zajmuje ja zwykły user jestem ;)
Pomysł dobry ale w momencie gdy lider tematu jasno skrystalizuje cel do osiągnięcia - wtedy wyłonią się pewnie chętni do współpracy. Ten temat by mógł pozostać gdyby grupa chciała poradzić się w jakichś sprawach albo pokazać co zrobili.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Posty: 386
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:42
Lokalizacja: Kłopoty-Stanisławy
Kontaktowanie:

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: acid3 » wtorek 22 sie 2017, 12:07

Na czacie to nie było omawiane, tylko było powiedziane że jest pomysł. Tematu niestety też nie było dlatego że etap był zbyt wczesny i na prawdę pomysł szybko "umar". Po wymyśleniu co chce zrobić i zaczęciu rysowania przewalkowem te punkty które wymienił Wojtek przez pryzmat tego co jest dostępne na rynku i chęci mi odeszły. Fakt, zabrakło też trochę dopingu czy motywacji, o czasie już nie wspominam.

Awatar użytkownika
inż.wielki
User
User
Posty: 231
Rejestracja: niedziela 20 gru 2015, 23:11

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: inż.wielki » wtorek 22 sie 2017, 12:26

wojtek pisze:Pomysł dobry ale w momencie gdy lider tematu jasno skrystalizuje cel do osiągnięcia - wtedy wyłonią się pewnie chętni do współpracy. Ten temat by mógł pozostać gdyby grupa chciała poradzić się w jakichś sprawach albo pokazać co zrobili.

Popieram, a więc czekamy na decyzję autora :)

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 593
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: dambo » wtorek 22 sie 2017, 13:24

Moim zdaniem zastosowanie standardu arduino jest bardzo sensowne. Może się kojarzyć z jakimiś chińskimi shieldami no ale zobaczcie ile rzeczy od ST jest na takich shieldach. Może też warto dać konektorki typu pmod od digilenta - to juz byłoby dla bardziej zaawansowanych, bo bardzo różne moduły do nich są (u nas chyba jakoś mało znane to jest).
Zapraszam na mojego pseudobloga z projektami itp: http://projektydmb.blogspot.com/

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 236
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: Płyta prototypowa ARM firmowana przez Microgeek

Postautor: ZbeeGin » wtorek 22 sie 2017, 19:03

wojtek pisze:Pomysł dobry ale w momencie gdy lider tematu jasno skrystalizuje cel do osiągnięcia - wtedy wyłonią się pewnie chętni do współpracy.

Nie wiem, ale wydaje mi się, że cel już został przedstawiony. Zawartość sprzętowa z mojego punktu widzenia też. Zatem co jeszcze tutaj precyzować?

Jak to wojtek powiedział:
wojtek pisze:(...)inaczej będzie tylko wzajemne przekonywanie się do swoich "racji" bardziej lub mniej subiektywnych (co nie jest niczym złym).
Powodzenia :)

Niestety już to widać, że większość wypowiadających się chciałaby zrobić zestaw dla siebie. Taki "Dream Board". Nie tędy droga.
Ja chciałbym zrobić zestaw nie dla siebie, nie dla aktywnych i z wyższym poziomem wiedzy forumowiczów, a zestaw który by był czymś o krok dalej od AVT2500 (pod Bascom 51), czy AVT3500 (Mikroprocesorowa Ośla Łączka, pod BACOM AVR), czy zestaw ATB Mirka.

Może rzeczywiście pójść za radą kol. wojtek. Nie przejmować się i zrobić swoje. Zbiorę co MSZ najlepsze, narysuję schemat, wytrasuje PCB i dam do zrobienia kilka sztuk tych płytek. Nawet jakby reszta płytek nie znalazła swoich nabywców to nie są to koszta, których mógłbym w tej chwili nie ponieść. Sukces komercyjny to u Mnie trzeci, lub nawet dalszy plan.


Wróć do „ARM STMicroelectronics”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość