[Co kupić]Zasilacz laboratoryjny

Pomysły na aranżację swojego warsztatu, laboratorium
Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 266
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30
Lokalizacja: Królewskie miasto Sandomierz

[Co kupić]Zasilacz laboratoryjny

Postautor: Marcin » niedziela 02 maja 2021, 11:38

Kupię zasilacz laboratoryjny do domowego warsztatu, co polecacie ?

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2287
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Co kupić]Zasilacz laboratoryjny

Postautor: wojtek » niedziela 02 maja 2021, 11:50

Ale podaj jakieś swoje oczekiwania typu ilość napięć, obciążenie, czy ma być sterowany z kompa czy nie, maksymalna cena itp. ja mam KA-3005D-3S ale ma wiatraki i to przerabiałem na inny radiator i dawałem termostat aby mi się przy większym obciążeniu załączał. Są też fajne bez wentylatorów cięższe, jest tego dużo.
tu podobny temat viewtopic.php?f=42&t=193&p=1195&hilit=zasilacz+laboratoryjny#p1191" target="_blank
Wojtek

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 447
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: Śląsko-Zagłębiowska Metropolia
Kontaktowanie:

Re: [Co kupić]Zasilacz laboratoryjny

Postautor: ZbeeGin » niedziela 02 maja 2021, 12:04

Za mało danych.
- Ile kanałów?
- Jakie napięcia i prądy?
- Czy sterowany analogowo czy cyfrowo?
- Czy sterowany cyfrowo też z PC?
- Wymagane dodatkowe "ficzery"?

Mogę zaproponować np.:
- Niska półka, 1 kanał: KORAD KD3005S (lub KD3005P ze sterowaniem też przez USB), 30V/5A. Cena ok. 350zł. Wady: wentylator, dziwne podejście do sterowania i zapamiętywania presetów. Zalety: Mały i kompaktowy. Możliwość rekalibracji przez użytkownika.
- Wyższa półka, 3 kanały: Rigol DP832 (z bardzo ciekawymi funkcjami programowalnymi), 2x30V/3A + 5V/3A. Cena ok. 2300zł. Wady: nie stwierdziłem. Zalety: 3 kanały, sterowanie napięciem wyjściowym w zadanym czasie.

Osobiście rozważałem też kiedyś zakup:
- 1 kanał, Yihua 3005D 30V/5A. Cena ok. 300zł.
- 1 kanał, Zhaoxin TPS-3005D 30V/5A. Cena ok. 330zł.

Odradzam:
- Zasilacz 2/4 kanały NDN DF1743005C (i jemu podobne) - Po roku trzeba wymieniać NTC na wejściu bo "efektowanie wybuchają". Przycisk OUTPUT przestaje działać pewnie po czasie - jakby nie było eliminacji drgań styków. Mała precyzja amperomierza z braku cyfr.

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 266
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30
Lokalizacja: Królewskie miasto Sandomierz

Re: [Co kupić]Zasilacz laboratoryjny

Postautor: Marcin » niedziela 02 maja 2021, 12:55

wojtek pisze:tu podobny temat viewtopic.php?f=42&t=193&p=1195&hilit=zasilacz+laboratoryjny#p1191" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Faktycznie, nie zauważyłem, można scalić mój post z poprzednim z linku.

ZbeeGin pisze:Za mało danych.
- Ile kanałów?
- Jakie napięcia i prądy?
- Czy sterowany analogowo czy cyfrowo?
- Czy sterowany cyfrowo też z PC?
- Wymagane dodatkowe "ficzery"?


Żadnych bajerów, napięcie do 24V, prąd min 3A.

ZbeeGin pisze:Mogę zaproponować np.:
- Niska półka, 1 kanał: KORAD KD3005S (lub KD3005P ze sterowaniem też przez USB), 30V/5A. Cena ok. 350zł. Wady: wentylator, dziwne podejście do sterowania i zapamiętywania presetów. Zalety: Mały i kompaktowy. Możliwość rekalibracji przez użytkownika.
- Wyższa półka, 3 kanały: Rigol DP832 (z bardzo ciekawymi funkcjami programowalnymi), 2x30V/3A + 5V/3A. Cena ok. 2300zł. Wady: nie stwierdziłem. Zalety: 3 kanały, sterowanie napięciem wyjściowym w zadanym czasie.


Uwzględniając oczekiwane parametry zdecydowałem się na zakup najuboższego z zasilaczy, czyli KORAD KD3005D, bez USB, w zasadzie USB to opcja która jest zbędna, może kiedyś kupię lepszy zasilacz dwukanałowy, wówczas Zastanowię się nad bajerami.

Awatar użytkownika
dambo
Expert
Expert
Posty: 642
Rejestracja: czwartek 17 mar 2016, 17:12

Re: [Co kupić]Zasilacz laboratoryjny

Postautor: dambo » poniedziałek 03 maja 2021, 13:17

Też mam KD3005 i w sumie jest ok - zasilać - zasila :P

Odnośnie kupna dwukanałowego w przyszłości - może się okazać, że kupno drugiego takiego samego będzie praktyczniejsze.

Na yt jest filmik z zestawieniem 3 osobnych Koradów vs 3kanałowy Rigol. Ale to jak zawsze - zależy od wymagań/budżetu.
Nowy blog o tematyce embedded -> https://www.embedownik.pl/

^ToM^
Posty: 21
Rejestracja: wtorek 13 paź 2020, 18:01

Re: [Co kupić]Zasilacz laboratoryjny

Postautor: ^ToM^ » wtorek 04 maja 2021, 12:00

Marcin pisze:Kupię zasilacz laboratoryjny do domowego warsztatu, co polecacie ?


Trzeba zacząć od tego jaką ilością $ dysponujesz na zakup.

Polecam zasilacz dwukanałowy z chłodzeniem pasywnym - brak hałasu. Jednak zasilacz jest urządzeniem raczej stale włączonym w labie. Szum wentylatora jest na dłuższą metę uciążliwy.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 266
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30
Lokalizacja: Królewskie miasto Sandomierz

Re: [Co kupić]Zasilacz laboratoryjny

Postautor: Marcin » niedziela 09 maja 2021, 16:02

^ToM^ pisze:Trzeba zacząć od tego jaką ilością $ dysponujesz na zakup.

Im mniej tym lepiej, do 500pln chciałem się zmieścić i stawiając na KORADa cel zrealizowałem.

Chyba najbardziej podstawowy zasilacz, ale podstawową funkcję czyli zasilanie spełnia. I to najważniejsze. Do tej pory używałem zasilaczy sieciowych impulsowych, miałem kilka z różnymi napięciami, 5, 8, 12 czy jeden 18V, teraz przyszło zasilić urządzenie z 24V i pojawił się problem, bo nie mam takiego zasilacza. To było powodem zakupu zasilacza do warsztatu.

wojtek pisze:ja mam KA-3005D-3S ale ma wiatraki i to przerabiałem na inny radiator i dawałem termostat aby mi się przy większym obciążeniu załączał.

Wentylator jest i pracuje od razu po włączeniu, jednak jest bardzo cichy i w ogóle mi nie przeszkadza.

Do pełni szczęścia brakuje mi tylko uchwytu rączki do przenoszenia na obudowie.


Wróć do „Mój warsztat domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość