Mikroskop.

Jak lutować, narzędzia potrzebne do montażu i lutowania, topniki, cyna, porady i wymiana doświadczeń.
Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 366
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Mikroskop.

Postautor: Grzegorz... » niedziela 04 wrz 2016, 10:42

Hej.
Będę zamawiał parę rzeczy z Kamami i rzucił mi się w oczy reklamowany przez nich mikroskop USB.
Miał ktoś to "w łapkach"?
Nadaje się dla hobbysty do domowego warsztatu, ale z trochę większymi wymaganiami.
Wiem, że jest filmik, ale ciężko z niego coś wywnioskować, a ja jednak nie chcę aby było to coś na co będę się tylko denerwował ;).

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Posty: 409
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:42
Lokalizacja: Kłopoty-Stanisławy
Kontaktowanie:

Re: Mikroskop.

Postautor: acid3 » niedziela 04 wrz 2016, 10:44


Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Mikroskop.

Postautor: wojtek » niedziela 04 wrz 2016, 11:06

Też się rozglądam ale ja potrzebuję takiego mikroskopu pod którym dałbym rade manipulować pęsetą i lutownicą
73 Wojtek

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 366
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Mikroskop.

Postautor: Grzegorz... » niedziela 04 wrz 2016, 11:20

Ja aż tak to nie - raczej do inspekcji :)

jerrylu
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 12 sty 2016, 17:33

Re: Mikroskop.

Postautor: jerrylu » poniedziałek 05 wrz 2016, 13:05

Jakby co, to mam tą rurkową wersję zakupioną na ali...
Mogę podesłać jakieś inspekcyjne fotki.
Minus, to softu nie udało mi się uruchomić na W10.
Na W7 działa bez problemów, jest zresztą na liście zgodnych OS.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Mikroskop.

Postautor: wojtek » poniedziałek 05 wrz 2016, 13:22

Ja mam coś podobnego w pracy, ale to do oglądania jest ok, ale nie do prac montażowych.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Mikroskop.

Postautor: wojtek » poniedziałek 05 wrz 2016, 13:24

jerrylu pisze:Jakby co, to mam tą rurkową wersję zakupioną na ali...
Mogę podesłać jakieś inspekcyjne fotki.
Minus, to softu nie udało mi się uruchomić na W10.
Na W7 działa bez problemów, jest zresztą na liście zgodnych OS.

Do lutowania i montażu sie to nadaje?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Mikroskop.

Postautor: wojtek » poniedziałek 05 wrz 2016, 13:38

tak mówie o optycznym, dokładnie takie coś
P1140320.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Mikroskop.

Postautor: wojtek » poniedziałek 05 wrz 2016, 13:49

co do widoczności , powiększenia itd jest super ale do montażu niewygodny jest bo tak patrzysz przez te "okulary", to stereo nie zwasze jest stereo czasami jest mono :) ale przede wszystkim nie masz pełnej kontroli nad tym co robisz dopiero wtedy gdy juz w polu widzenia mikroskopu masz grot i pesete. no ja po probach stwierdziłem ze nie dam rady, lepszy byłby taki usb (chyba)
73 Wojtek

jerrylu
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 12 sty 2016, 17:33

Re: Mikroskop.

Postautor: jerrylu » poniedziałek 05 wrz 2016, 18:45

Ten, który mam (rurkowy z testu EEVblog), da się wykorzystać do lutowania.
Aczkolwiek wymaga to niezłego treningu - patrzenie w ekran, gdzie widzę duże ruchy
w połączeniu z mikroruchami dłoni, ufff :)
Odległość soczewki od PCB, która wydaje mi się wystarczająca, jeśli chodzi o powiększenie
to ok 4cm. Przy niewielkiej średnicy mikroskopu można spokojnie podejść z lutownicą.
Brak stereoskopowości to jednak duży minus tego typu rozwiązań.
Wręcz niemożliwą jest ocena pionowej odległości grotu od punktu lutowniczego.
Tutaj tylko dotyk jest świadectwem jego osiągnięcia.

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 164
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30

Re: Mikroskop.

Postautor: Marcin » poniedziałek 05 wrz 2016, 21:54

Również szukam czegoś zarówno do inspekcji jak i czasem do lutowania, mój wzrok nie pozwala na swobodną pracę z LQFP i podobnymi.

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 164
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30

Re: Mikroskop.

Postautor: Marcin » wtorek 06 wrz 2016, 22:42

U mnie nie problem z lutowaniem a właśnie z pozycjonowaniem, jak i oceną właściwego pozycjonowania jeszcze przed lutowaniem. Z QFNami takiego problemu nie ma po podgrzaniu wskoczy na swoje miejsce, LQFP niestety źle spozycjonowany nie będzie poprawnie przylutowany.
Mam lupę nagłowną ale słabo się to spisuje, nie mówiąc już o lutowaniu patrząc przez nią.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1930
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Mikroskop.

Postautor: wojtek » czwartek 01 gru 2016, 15:53

Zacząłem szukać dość intensywnie i tak:
1. Za taki jak w linku z amazon.com wychodzi 580 zł (4,48zł za 1$ ) http://opti-tekscope.com/ot-hd-usb-microscope/
2. Ten wydaje się niezły ale cena 1450zł https://diolut.pl/system-inspekcji-ccd- ... -4246.html

:arrow: jerrylu Ty chyba masz z tej firmy, tylko ciut inna konstrukcja ale mikroskop jako taki ten sam
73 Wojtek


Wróć do „Technika montażu elektronicznego”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość