Analizator stanów logicznych Saleae

Oscyloskopy, multimetry, generatory, nie tylko z najwyższej półki
Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 198
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30

Analizator stanów logicznych Saleae

Postautor: Marcin » czwartek 16 maja 2019, 20:12

Cześć wszystkim.

Po zmianie komputera i systemu operacyjnego na win10 analizator stanów logicznych Saleae a w zasadzie oprogramowanie do niego zaczęło się sypać.
Przy rejestracji danych pojawia się komunikat

seale.PNG


Sample rate ustawiony na 4MS/s, czasem od razu rzuci komunikatem, czasem zarejestruje 1-2 sekundy, czasem dłużej, a czasem przejdzie bez problemu 6 sekund i nic nie wyświetli. Niejednokrotnie by zarejestrować transmisję muszę kilkanaście razy podchodzić do prób rejestrowania.

Na poprzednim sprzęcie gdzie był win7 komunikat zapełnienia wyświetlał się ale po znacznie dłuższym czasie.

Zauważyliście też u siebie taki problem ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
GrumpyRez
Newb
Newb
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2018, 09:19

Re: Analizator stanów logicznych Saleae

Postautor: GrumpyRez » czwartek 16 maja 2019, 20:39

U mnie na oryginalnym Saleae działa na win10 z aktualnymi updatami

Ps. Spróbuj zainstalować starszą wersję oprogramowania

Awatar użytkownika
msalamon
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek 18 lut 2019, 20:55

Re: Analizator stanów logicznych Saleae

Postautor: msalamon » piątek 17 maja 2019, 08:47

Może Windows ma coś pochrzanione z priorytetami na USB. Też mam klona i czasem mi obniża sampling.
Mój elektroniczny blog -> https://www.msalamon.pl

Awatar użytkownika
GrumpyRez
Newb
Newb
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2018, 09:19

Re: Analizator stanów logicznych Saleae

Postautor: GrumpyRez » piątek 17 maja 2019, 11:37

Na klonach, były problemy z nowszym softem. Na nowym to jedynie miałem problem przy dziadowskim kablu USB, ale wtedy w ogóle zanikała komunikacja.

Klona nie mam już od dawna, więc nie sprawdzę jak się zachowuje na nowszych wersjach softu.

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 198
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30

Re: Analizator stanów logicznych Saleae

Postautor: Marcin » piątek 17 maja 2019, 21:49

GrumpyRez pisze:U mnie na oryginalnym Saleae działa na win10 z aktualnymi updatami

Ps. Spróbuj zainstalować starszą wersję oprogramowania


Po instalacji starszej wersji oprogramowania problem dalej istnieje. Nie przyniosło to żadnych pozytywnych efektów.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1115
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Analizator stanów logicznych Saleae

Postautor: Antystatyczny » sobota 18 maja 2019, 02:08

Z klonami Saleae znakomicie współpracuje oprogramowanie PulseView. Działa ono w środowiskach Windows, GNU/Linux, Mac OS X, FreeBSD, OpenBSD oraz Android. Instalacja w środowisku GNU/Linux jest nieco upierdliwa, ale możliwa do przejścia nawet przez laika mojego pokroju. Oprogramowanie jest przejrzyste, wygodne i lekkie. Nigdy nie zauważyłem, by były jakiekolwiek problemy z próbkowaniem, a sprawdzałem w Windows 10 oraz Mint 18.3.Tutaj przy okazji wspomnę, że wykorzystywanie aplikacji Saleae Logic z podłączonym klonem jest nielegalne.

PS. Analizator warto podłączać bezpośrednio do portu USB komputera, a więc bez żadnych koncentratorów po drodze, które siłą rzeczy muszą dzielić przepustowość portu pomiędzy wszystkie podłączone doń urządzenia.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
Marcin
User
User
Posty: 198
Rejestracja: środa 09 wrz 2015, 19:30

Re: Analizator stanów logicznych Saleae

Postautor: Marcin » sobota 18 maja 2019, 07:37

Do tej pory nie słyszałem o PulseView, ale po przeczytaniu tego postu spróbowałem. To oprogramowanie w porównaniu do oryginału jest po prostu genialne.

Awatar użytkownika
GrumpyRez
Newb
Newb
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2018, 09:19

Re: Analizator stanów logicznych Saleae

Postautor: GrumpyRez » sobota 18 maja 2019, 11:37

Najgorsze, że PulseView nie działa z oryginałem :/


Wróć do „Przyrządy pomiarowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość