Błąd przy tworzeniu nowego PCB Project

Tutaj dzielimy się doświadczeniem z używania Altium Designer.

Moderator: ZbeeGin

StaryAnoda

Błąd przy tworzeniu nowego PCB Project

Postautor: StaryAnoda » wtorek 04 lip 2017, 11:40

Może mi ktoś pomóc pobrałem dzisiaj wersję próbną ze strony Altiuma niestety nie mogę zacząć rysować schematu, otrzymuję taki błąd:
Zrzut ekranu (150).png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gaweł
Expert
Expert
Posty: 615
Rejestracja: wtorek 24 sty 2017, 22:05
Lokalizacja: Białystok

Re: Błąd przy tworzeniu nowego PCB Project

Postautor: gaweł » wtorek 04 lip 2017, 13:12

A czy istnieje taka ścieżka do pliku docelowego, jak podane jest w komunikacie?

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 268
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: Błąd przy tworzeniu nowego PCB Project

Postautor: ZbeeGin » sobota 08 lip 2017, 17:38

gaweł pisze:A czy istnieje taka ścieżka do pliku docelowego, jak podane jest w komunikacie?

Generalnie, po poprawnej instalacji programu Altium Designer w systemie Windows taka ścieżka musi istnieć, bo taką strukturę katalogów w przestrzeni współdzielonej użytkowników tworzy sam program. Oczywiście warto sprawdzić Eksploratorem czy rzeczywiście instalator wykonał tą część zadań skryptu instalacyjnego.
Mnie to jednak wygląda na problem braku uprawnień - dziwny, bo po to jest przecież folder Public by tam współdzielić pliki na komputerze, dla wszystkich mających konta. Najprawdopodobniej Altium przy tworzeniu nowego projektu nie potrafił utworzyć tam podfolderu i samego pliku projektu, stąd przy próbie otwarcia i dołączenia go do drzewa projektu wystąpił pokazany błąd.

StaryKatoda pisze:Może mi ktoś pomóc pobrałem dzisiaj wersję próbną ze strony Altiuma niestety nie mogę zacząć rysować schematu, otrzymuję taki błąd:

Proponuję utworzyć sobie inny folder dla projektów - np. na dysku D: (Jeśli istnieje, bo jak widzę to laptop Lenovo) poza "ekosystemem Windows", lub ostatecznie w Moich Dokumentach, gdzie będzie pewne, że Windows nie będzie stwarzał problemów z dostępem. I przy następnej próbie utworzenia nowego projektu skorzystać z klawisza Browse Location by wskazać ten folder.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 268
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: Błąd przy tworzeniu nowego PCB Project

Postautor: ZbeeGin » sobota 08 lip 2017, 19:23

p.s. Właśnie przetestowałem na czystym komputerze. Altium Designer 17 Trial w systemie Windows 10 bez problemu tworzy nowy projekt z takimi samymi ustawieniami nazw i ścieżek jak na załączonym obrazku.

StaryAnoda

Re: Błąd przy tworzeniu nowego PCB Project

Postautor: StaryAnoda » sobota 08 lip 2017, 19:26

No ja musiałem utworzyć nowy obszar roboczy i wystartowało bez problemu.


Wróć do „Altium”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość