[Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Pytania dotyczące problemów z wyborem, konfiguracją i pracą w wybranym środowisku: Eclipse, Atmel Studio 6, CodeBlocks, a może jeszcze inne?
Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

[Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: wojtek » sobota 06 lut 2016, 09:58

Świetny merytorycznie poradnik jak pod systemem linux rozpocząć pracę z mikrokontrolerami AVR. https://www.youtube.com/watch?v=YqjWA3JQjjo - autor mokrowski
Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: Antystatyczny » sobota 06 lut 2016, 11:39

Potwierdzam. W kilka minut przestałem mieć problem z użyciem programatora usbasp w trybie non-root. Polecam.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: wojtek » sobota 06 lut 2016, 16:47

Ja tym samym sposobem skonfigurowałem oryginalny AVR ISP mkII.
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: wojtek » poniedziałek 08 lut 2016, 09:45

Ale mam pytanie do JTAG ICE 3 firmy Atmel. Widzę że AVRDUDE jest juz gotowe na obsługę tego narzędzia i to we wszystkich czterech trybach czy w zwiazku z tym musze stworzyć na potrzeby korzystania z wszystkich mozliwości 4 jakby symboliczne "programatory"?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek

Awatar użytkownika
mokrowski
User
User
Posty: 189
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 20:50
Lokalizacja: Tam gdzie Centymetro

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: mokrowski » poniedziałek 08 lut 2016, 11:06

Wystarczy jeden wpis dla udev z informacją gdzie ten ICE jest. Resztą zajmie się avrdude. Przypominam że w samym poradniku wspominałem że łącze symboliczne do urządzenia to moje przyzwyczajenie. Po prostu nie chce mi się później szukać po katalogach w /dev gdzie leży urządzenie (jakieś /dev/usb/ble/ble/ble...). Łącze symboliczne co najwyżej przydaje się jeśli narzędzie wymaga podania pliku dostępu do programatora/JTAG'a czy czegokolwiek w tym stylu :-)
,,Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" - Alan Alexander Milne: Kubuś Puchatek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: wojtek » poniedziałek 08 lut 2016, 11:10

mokrowski pisze:Przypominam że w samym poradniku wspominałem że łącze symboliczne do urządzenia to moje przyzwyczajenie. Po prostu nie chce mi się później szukać po katalogach w /dev gdzie leży urządzenie (jakieś /dev/usb/ble/ble/ble...)
ale to bardzo dobre przyzwyczajenie i podoba mi się, czyli jeden wpis wystarczy.
Wojtek

Awatar użytkownika
Nefarious19
Newb
Newb
Posty: 80
Rejestracja: sobota 02 sty 2016, 20:45

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: Nefarious19 » poniedziałek 08 lut 2016, 12:18

Dzięki za ten tut :) szczególnie za to że pokazałeś że można z poziomu Eclipse super wygodnie konfigurować fusy. Ciekawe czemu Mirek nie pokazał tego w swoich poradnikach?
Plany na przyszłość: C, C++, C#

Awatar użytkownika
squeez
User
User
Posty: 211
Rejestracja: czwartek 04 lut 2016, 10:13

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: squeez » poniedziałek 08 lut 2016, 14:01

Świetny poradnik, bardzo merytoryczny nawet nie wiedziałem że Mokrowski jest autorem :)
A ustawianie fusów z poziomu eclipse to faktycznie fajna opcja, ja zazwyczaj korzystałem z kalkulatora na: http://www.engbedded.com/fusecalc/ ostatnio z ciekawości sprawdziłem http://avr8-burn-o-mat.aaabbb.de/avr8_b ... gui_en.php też działa (przynajmniej tyle ile robiłem).
Ale Eclipse + fuse to już bajer :D

PS. subskrypcja już dodana :D

PS2. a tak w ogóle to chciałem się przywitać, sporo znanych użytkowników widzę ;)

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: wojtek » poniedziałek 08 lut 2016, 17:57

I kolejne głupie pytanie: a jak ja już mam plik który stworzyłem dla AVR isp mk 2 to czy w nim moge jako kolejny wiersz wpisać mój następny programator czy ma byc to osobny plik?
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: wojtek » poniedziałek 08 lut 2016, 18:11

Sam sobie odpowiadam: można a nawet chyba trzeba :) - sprawdzone działa.

No ale lipa juz avrdude go nie rozpoznaje - dziwne
wojtek@wojtek-Precision-WorkStation-T5500 ~ $ avrdude -c jtag3isp -p m32 -P jtagice3 -t
avrdude: ser_open(): can't open device "jtagice3": No such file or directory
avrdude: AVR sign-off command: timeout/error communicating with programmer (status 0)
avrdude: sign-off command: timeout/error communicating with programmer (status 0)
Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 08 lut 2016, 18:39

Ja bym jednak każdy programator umieścił w osobnym pliku. Ot, taki porządeczek... :)
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: wojtek » poniedziałek 08 lut 2016, 19:44

takie różności dostaje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: [Eclipse] - konfiguracja w linuxie eclipse, programatora itd

Postautor: wojtek » poniedziałek 08 lut 2016, 21:02

OK wszystko działa ale pod wersją avrdude-6.2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek


Wróć do „Jakie IDE dla AVR?”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość