Nie wykrywa atmegi :/

Pytania dotyczące problemów ze zrozumieniem kart katalogowych, not aplikacyjnych dla mkrokontrolerów AVR firmy Atmel, rozwiązania układowe z zastosowaniem AVR.
Awatar użytkownika
4MaticPL
Newb
Newb
Posty: 43
Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:33
Lokalizacja: Gliwice

Nie wykrywa atmegi :/

Postautor: 4MaticPL » niedziela 27 gru 2015, 16:04

Witam
Ostatnio zachciało mi się zrobić swoją pierwszą płytkę z wykorzystaniem elementów SMD. Tak więc postanowiłem zrobić prosty sterownik do taśmy ledowej RGB. Płytka wytrawiła się ładnie bez żadnych zwarć czy przerw tak więc wlutowałem atmege 48 sprawdziłem czy nie ma zwarć, potem sprawdziłem czy dochodzi na każdy pin zasilanie a także czy wszystkie piny ISP są połączone ze złączem. Wszystko niby jest ok ale niestety mkavrcalc nie widzi mi tego procka. W załączniku daje schemat i zdjęcie płytki. (Na razie polutowałem tylko procka filtracje i złącze do programatora)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
4MaticPL
Newb
Newb
Posty: 43
Rejestracja: niedziela 27 gru 2015, 10:33
Lokalizacja: Gliwice

Re: Nie wykrywa atmegi :/

Postautor: 4MaticPL » niedziela 27 gru 2015, 16:18

Problem rozwiązany dzięki pomocy kolegi Antystatyczny. Starczyło dodać parametr -B 8 "avrdude -p atmega48 -c avrispmkii -P usb -B 8 "

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Nie wykrywa atmegi :/

Postautor: Antystatyczny » niedziela 27 gru 2015, 16:20

Mhm, czyli de facto chodziło o włączenie tzw. slow sck... Najwazniejsze, że już się komunikujesz z prockiem. Powodzenia! ;)
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 401
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Nie wykrywa atmegi :/

Postautor: Grzegorz... » poniedziałek 28 gru 2015, 19:35

Slow SCK swoją drogą, ale jak przełączysz na zewnętrzy kwarc to Ci układ zdechnie :(.
Dlaczego :?:
A, bo wg. mnie masz przerwaną ścieżkę do rezonatora...

No i jeszcze jedno - po co Ci wylane polygony bez podłączenia do masy?

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1125
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Nie wykrywa atmegi :/

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 28 gru 2015, 19:42

To wszystko już zostało "wytknięte", ale dobrze, że to uwieczniłeś.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.


Wróć do „AVR - problemy układowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość