Komunikacja ISM - jaką wybrać częstotliwość.

Pozostałe układy mikrokontrolerów, układy peryferyjne i inne, nie mieszczące się w powyższych kategoriach.
Awatar użytkownika
danielos
Newb
Newb
Kontaktowanie:

Komunikacja ISM - jaką wybrać częstotliwość.

Postautor: danielos » środa 10 lut 2016, 21:03

Witam.

Buduję/projektuję/wykonuję układ, którego celem będzie informowanie osób znajdujących się w altance o tym, że ktoś dobija się do domofonu, oraz że ktoś wkroczył na teren posesji. Komunikację pomiędzy centralką domofonu (a dokładnie układem odczytującym, że ktoś dzwoni) a układem w altance chciałbym wykonać bezprzewodowo w paśmie ISM. Tutaj powstaje moje pytanie - jaki układ, a dokładnie jaką częstotliwość wybrać - 433MHz 868MHz, 2.4GHz (nie wi-fi)?
Mam zamiar wysyłać małe ilości danych (załóżmy do 4 bajtów) na odległość około 50m z przeszkodami (ściany, drzewa, przewody pod napięciem - rozdzielnica mieszkaniowa). Zależy mi szczególnie na tym, aby sygnał przez te przeszkody które są po drodze potrafił bez problemu dotrzeć do drugiego układu. Mam zamiar zastosować transceiver, ale to z zapasem na przyszłe wykorzystanie.

Więc jaką częstotliwość, oraz jakie układy - które tą częstotliwość wykorzystują - polecacie? Hope RF, NRF24L01, czy jakieś inne?

Pozdrawiam.
Można wszystko osiągnąć, wystarczy chcieć.

Wróć do „Inne mikroklocki, również peryferyjne”