System wieloprocesorowy

Projekty użytkowników forum zarówno sprzętowe, jak i związane z programowaniem w dowolnym języku.
Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

System wieloprocesorowy

Postautor: gaweł » poniedziałek 19 cze 2017, 13:07

System wieloprocesorowy
Oryginalny tekst z 2005 roku
Białystok, marzec 2005 ze specjalną dedykacją dla Nataszy B.
cube_f00.jpg

Z pewnością wielu hobbystów i pasjonatów elektroniki, ma taką swoją szufladę zawierającą różne skarby. W mojej szufladzie znajduje się między innymi kilka mikroprocesorów pieczołowicie gromadzonych od jakiegoś czasu z myślą o budowie wieloprocesorowego systemu do specjalnych zastosowań.
cube_f01.jpg
Niedawno udało mi się zdobyć ostatni niezbędny element (fotografia 1), mikroprocesor, który będzie zarządzał całością urządzenia (niejako na swych barkach dźwigał cały jego ciężar).
cube_f02.jpg
Lista potrzebnych materiałów, układów oraz użytych narzędzi jest następująca:
  • sześć mikroprocesorów pomocniczych spełniających pewne wymaganie wzajemnej kompatybilności, to znaczy, że muszą być w identycznych obudowach (zdarzył się jeden mikroprocesor kompatybilny z pewnym systemem operacyjnym /fotografia 2/, ale w naszym przypadku nie jest to cecha wymagana bezwzględnie),
  • jeden mikroprocesor główny (fotografia 1); kompletny zestaw mikroprocesorów przedstawia fotografia 3,
  • cyna do lutowania, kawałek grubej srebrzanki oraz taśma izolacyjna (fotografia 4),
  • lutownica (fotografia 5), która jak dotąd jest podstawowym narzędziem każdego elektronika.
cube_f03.jpg
cube_f04.jpg
cube_f05.jpg
Przystępujemy do budowy systemu. W pierwszej kolejności należy odpowiednio przygotować mikroprocesory. W każdym z sześciu egzemplarzy mikroprocesorów pomocniczych należy lekko pochylić dwa zewnętrzne rzędy pinów (we wszystkich w jednakowy sposób, jak pokazano na fotografii 6).
cube_f06.jpg
Pozwoli to na bardziej „bezkolizyjny” montaż całości. Po takim wstępnym przygotowaniu można przystąpić do dalszych prac.
Pomocnym może okazać się użycie taśmy izolacyjnej, która zastąpi nam „trzecią rękę” (jak pokazano na fotografii 7).
cube_f07.jpg
Po wewnętrznej stronie należy zlutować stykające się piny (jak na fotografii 8 oraz fotografii 9).
cube_f08.jpg
cube_f09.jpg
Należy zwrócić uwagę na wzajemne ułożenie trzech mikroprocesorów. Każdy układ ma jeden róg ścięty i ta cecha pozwoli na uzyskanie otworu technologicznego, poprzez który będzie przechodziło połączenie interfejsowe w późniejszym czasie (prezentuje to fotografia 10).
cube_f10.jpg
Poprawne wykonanie tego fragmentu można „zbadać” ustawiając go jak na fotografii 11 (zespół powinien być w stanie równowagi).
cube_f11.jpg
Połączenie zmontowanego zespołu z głównym mikroprocesorem może stwarzać trochę problemów technologicznych. Odpowiednio wyprofilowany kawałek srebrzanki należy przylutować do mikroprocesora (złącze interfejsu między mikroprocesorami prezentuje fotografia 12) a to niestety wymaga użycia lutownicy dużej mocy.
cube_f12.jpg
Dalszy montaż nie powinien już sprawiać problemów. Interfejs procesora głównego łączymy z odpowiednim wejściem utworzonego już wcześniej podzespołu (dla przypomnienia: fotografia 11). Po dolutowaniu dwóch kolejnych mikroprocesorów otrzymujemy prawie gotowe urządzenie. Jak widać na fotografii 13 w rogach powstało znaczne zagęszczenie połączeń, toteż by możliwe było przyłączenie ostatniego mikroprocesora niezbędne okazuje się usunięcie w nim wyprowadzeń na rogach układu scalonego (fotografia 14). Do połączenia szóstego mikroprocesora z całością używamy dowolnego kleju dającego przezroczystą spoinę.
cube_f13.jpg
cube_f14.jpg
cube_f15.jpg
Uruchomienie całego systemu nie powinno stwarzać żadnych problemów. Mój egzemplarz ruszył „z pierwszego kopa” (zaczął spełniać swoją założoną funkcję bez żadnych kłopotów). W końcowym efekcie nasz system wieloprocesorowy (ostatecznie w jego skład wchodzi siedem mikroprocesorów) prezentuje się następująco: fotografia 15 oraz fotografia 16.
I tak oto powstał najbardziej zaawansowany technologicznie obciążnik do kartek papierowych. Wkrótce już nadejdą ciepłe wiosenne a później letnie dni i lekkie przeciągi nie będą rozwiewać po całej pracowni kartek z notatkami, schematami i rysunkami budowanych urządzeń. A swoją drogą, ciekawe ile tysięcy tranzystorów wchodzi w skład naszego systemu wieloprocesorowego? A może ich liczba wyraża się już w milionach....
cube_f16.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 cze 2017, 15:03 przez gaweł, łącznie zmieniany 1 raz.

Prawdziwe słowa nie są przyjemne. Przyjemne słowa nie są prawdziwe.
Lao Tse

Awatar użytkownika
tasza
Geek
Geek
Kontaktowanie:

Re: System wieloprocesorowy

Postautor: tasza » poniedziałek 19 cze 2017, 13:59

och...ja pamiętam ten tekst i dziękuje ponownie....
______________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
Kończysz tworzyć dopiero, gdy umierasz. (Marina Abramović)

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » poniedziałek 19 cze 2017, 15:01

tasza pisze:och...ja pamiętam ten tekst i dziękuje ponownie....

Z korespondencji email: pierwsze, zaczepne (tylko fotka finalna)[10 marca 2005 15:32]:

Kod: Zaznacz cały

:-))))))))
no comment !

n.

Dnia 10-03-2005 o godz. 13:13 Gaweł napisał(a):
> Zdradzę Ci temat mego posta w kategorii żartu.
>
> System wieloprocesorowy
>
> Właśnie taki tytuł będzie tego posta, a efekt finalny wygląda jak w załączniku.
>
> pa
> a.

Drugie, finalne

Kod: Zaznacz cały

dopiero co się wyklułam z betów... a tu niespodzianka....

Andrzej?
Pulitzer-a to masz w kieszeni... a nagrodę "World Press Coto?" to już na pewno...

:-)

(...)

dedykacja... po prostu Ci dziękuje.

pa,
Natka

ps.
jak się tylko Twój post pojawi, to sobię pozwolę go skomentować, ale to będzie zależało, czy mi
się uda na Wolumenie zdobyć to co potrzeba :-))))))

Dnia 19-03-2005 o godz. 14:59 Gaweł napisał(a):
> Hej Natka
>
> Wreszcie skończyłem posta na PP EdW. Nie sądziłem, że robienie żartów z elektroniki jest takie trudne.
> Chwilowo tekst jest udostępniony w http://www.gawel2005.republika.pl/system.html
> Jak wytrzyma próbę czasu do wieczora, to wyślę go na portal.
>
> pa
> a.
>

System nadal jest sprawny i działa.
IMG_5910.JPG

Lao Tse

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User

Postautor: Grzegorz... » poniedziałek 19 cze 2017, 19:51

Świetne :D.
Muszę taki system wykonać na naszą malutką wystawkę staroci w pracy, ale kolegów zaskoczę :lol:

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » poniedziałek 19 cze 2017, 20:43

Grzegorz... pisze:Świetne :D.
Muszę taki system wykonać na naszą malutką wystawkę staroci w pracy, ale kolegów zaskoczę :lol:

Inwencja twórcza może być szersza:
led zeppelin.png

Lao Tse

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User

Postautor: Grzegorz... » wtorek 20 cze 2017, 00:02

A takie "kwiatki" to znam, ale system wieloprocesorowy mi się spodobał :D.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User

Postautor: Grzegorz... » wtorek 20 cze 2017, 01:25

Po ciężkim fizycznie i psychicznie dniu stwierdziłem, że i tak do niczego więcej się nie nadaję i mogę poświęcić chwilkę nocnego czasu na wykonanie mojej wersji Twojego wynalazku wieloprocesorowego.

Poniżej tylko fotorelacja i krótkie choć nie tak dowcipne komentarze :D.

Oto bohaterowie opowieści:
20170620_000709.jpg

Jako, że są to sporo nowsze procesory to miałem łatwiej jeśli chodzi o dopasowywanie ponieważ dzięki gęściej umieszczonym, ale dużo bardziej miękkim nóżkom nie musiałem nic uginać przed. Wystarczyło złożyć procesory i delikatnie stuknąć w jeden i już się w miarę wyrównywały.

20170620_001640.jpg

20170620_001651.jpg

Niestety jako procesor główny nie miałem tak pięknego jakiego użył Kolega, ale no cóż wziąłem to co "się szufladowało" ;).
No i dodatkowo udało się połączyć w jednym systemie dwie bardzo różne już wówczas technologie Intel jako główny procesor, a cała reszta to AMD ;).
20170620_003044.jpg

Efekt końcowy po lekkim oczyszczeniu procesorów, muszę jedynie dopolerować niektóre aby były dobrze widoczne napisy. Stickerów specjalnie nie likwidowałem, aby można było łatwo ustalić wiek użytych "zabawek". Dodatkowo dzięki dużej ilości nóżek ostatni procesor jest włożony tylko "na wcisk", a doskonale się trzyma.
20170620_010212.jpg

Awatar użytkownika
gaweł
Geek
Geek

Postautor: gaweł » wtorek 20 cze 2017, 11:30

Grzegorz... pisze:Efekt końcowy po lekkim oczyszczeniu procesorów,

Fajne, te "wystające" elementy dodają uroku.

Lao Tse

Wróć do „DIY”