Projekt płytki zasilacza liniowego - sprawdzenie rozmieszczenia elementów

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Projekt płytki zasilacza liniowego - sprawdzenie rozmieszczenia elementów

Postautor: Antystatyczny » sobota 14 sty 2017, 16:06

Witam.

Zerknijcie na te moje wypociny. Już nie wiem, który raz układam elementy i za każdym razem mam wrażenie, że wyszła mi z płytki plątanina zamiast rozsądnego układu elementów i ścieżek. Dorzucam również schemat, żeby była jakaś jasność w temacie.

brd.PNG

sch.PNG

sch_img.png

Macie jakieś sugestie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
squeez
User
User

Re: Projekt płytki zasilacza liniowego - sprawdzenie rozmieszczenia elementów

Postautor: squeez » sobota 14 sty 2017, 19:47

Hmm a do czego C1-C4?

Płytka faktycznie trochę zagmatwana, szczególnie cienkie ścieżki pod smd. Poza tym od sprzęgające 100n bliżej stabilizatora (jak najniżej), masy nie chcesz rozlać?

PS a jak ma być zasilanie dla przekaźnika skoro normalnie jest rozłączony?

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » sobota 14 sty 2017, 20:33

C1 - C4 usuwają zakłócenia powstałe podczas komutacji mostka. Z tymi 100n masz rację, spróbuję upchnąć bliżej. Cewka przekaźnika zasilana jest z "-" mostka poprzez Q1 oraz z "+" mostka, a część wysokonapięciowa ma podane zasilanie wprost z L_IN, a po zwarciu styków przekaźnika wychodzi przez L_OUT.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
squeez
User
User

Postautor: squeez » niedziela 15 sty 2017, 01:10

ok przekaznik podaje dalej faze, nie przeczytałem opisów i dlatego myślałem że faze ma podawać przekaźnik, a tak na mrginesie 1k możesz smialo zwiększy na bazie,
z taka filtracja mostka jeszcze sie nie spotkalem dlatego mnie to zaciekawilo. nie wiem jakie prady chcesz z tego pibierac ale te cienkie sciezki na masie (pod smd) troche kiepsko wygladaja i moga robic wieksze problrmy niz zysk jaki bedziesz mial na tych kondensatorach mostka, jak chesz je koniecznie to daj przewlekane, wówczas sziezki szersze dasz.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » niedziela 15 sty 2017, 07:13

Maksymalny pobór prądu nie powinien przekroczyć 200mA. Tak, te ścieżki przy mostku i pod kondensatorami nie są zbyt grube, bo mają 16 milsów. Bardziej martwią mnie te "makarony", czyli długie ścieżki z masą. Cyfrową masę zapewne rozleję, ale ta w zasilaczu raczej pozostanie w formie ścieżek, by nie robić niepotrzebnych "anten". Staram się również nie robić przelotek, choć pewnie ich nie uniknę, bo cały projekt jest dość skomplikowany. Zaprezentowany schemat nie jest kompletny, więc skrywa kilka tajemnic. Proszę o pomoc, bo bez dobrego zasilacza nie ma sensu robić reszty.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » niedziela 15 sty 2017, 07:18

Hmm kurcze dlatego nie lubię takich rzeczy robić w smd jak mam się ograniczyć do jednej warstwy. Chętnie bym Ci pomógł ale za cholere teraz nie mam czasu na dłubaninke a szczególnie w tym gołębiu. Przemyśl inne ułożenie elementów nawet jakbyś miał zworkę w postaci druta zrobić. mostek z elementów dyskretnych też by zdecydowane sprawe uprościł bo mógłbyś dać kondki po drugiej stronie diod bezpośrednio pod diodami (to tylko luźna uwaga bez głębszych przemyśleń)

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » niedziela 15 sty 2017, 07:20

Mam trochę 1N5819 w THT, więc przemyślę taki wariant.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » niedziela 15 sty 2017, 08:07

Antystatyczny pisze:Mam trochę 1N5819 w THT, więc przemyślę taki wariant.
SB140 czy SR240 mają niższe spadki napięcia, patrz nie na spadki napięcia przy maksymalnym prądzie tylko przy takim jak ci to będzie pracować (patrz na charakterystyki)
aha tak dla mojego oka - weź zrób mirror temu Q1 ;)

Awatar użytkownika
squeez
User
User

Postautor: squeez » niedziela 15 sty 2017, 08:36

wydaje mi się też, że na rozlanej masie będzie mniej zakłóceń niż przy cienkich krętych ścieżkach. poza tym możesz wydzielić dwa poligony łączące się przy stabilizatorze. byc może warto też cewkę przekaźnika dać przed stabilizatorem, co skutkować będzie mniejszymi zakłóceniami

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » niedziela 15 sty 2017, 11:54

Cewka przekaźnika jest na 5V, by dopuścić przed stabilizatorem tętnienia o wyższej amplitudzie, co zgodnie ze wzorem C = 1 / I * f * U daje możliwość zastosowania kondensatora (C5 i C6) o niższej pojemności i gabarytach. W zasilaczu tym zastosowany jest filtr EMI, więc ewentualne dwa poligony mogłyby się spotykać jedynie przy pinach 2 i 3 elementu L1.

Zerknąłem w datasheet 1N5819: spadek napięcia na złączu przy prądzie około 200mA wynosi 0.6V. Niestety... Może znajdę jakieś inne diody o mniejszym spadku napięcia.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » niedziela 15 sty 2017, 16:55

Antystatyczny pisze:Zerknąłem w datasheet 1N5819: spadek napięcia na złączu przy prądzie około 200mA wynosi 0.6V. Niestety... Może znajdę jakieś inne diody o mniejszym spadku napięcia.

No podałem Ci tam wyżej dwa typy takich diod.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » niedziela 15 sty 2017, 19:53

Wrzucam obecną wersję. Scalony mostek zastąpiłem czterema dyskretnymi elementami, innych zmian na schemacie nie ma. A na płytkę po prostu spójrzcie:
brd_img.png

Zasilacz mógłby tak zostać, czy coś jeszcze zmienić?

Wojtek, potem już zauważyłem, że napisałeś dwa typy diod z mniejszym spadkiem napięcia, dzięki.

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Kontaktowanie:

Postautor: acid3 » niedziela 15 sty 2017, 19:56

jeśli 1-szą i 4-tą diodę połączysz ścieżka pod elementem to nie będziesz musiał przelotki robić

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » niedziela 15 sty 2017, 19:57

Pod diodami mam kondensatory smd i nie chcę prowadzić tam ścieżki, by znów jej nie zwężać. Wrzucam obraz płytki w większej rozdzielczości (600dpi), ale te diody nadal nie są widoczne.

brd_img.png

Awatar użytkownika
squeez
User
User

Postautor: squeez » niedziela 15 sty 2017, 20:22

To daj dwie środkowe diody z większym rastrem (inna obudowa) tak by były dłuższe, wówczas nie będziesz musiał robić przelotki.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User

Postautor: Grzegorz... » niedziela 15 sty 2017, 21:54

Te diody są teraz THT, więc ni emusi być inna obudowa, a tylko inaczej ugięte nóżki.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » niedziela 15 sty 2017, 21:57

Obudowa w kontekście programu Eagle. projektując obudowę elementu decydujesz również o rozstawie punktów lutowniczych. Oczywiście w praktyce wystarczy inaczej wygiąć nóżki.

Awatar użytkownika
squeez
User
User

Postautor: squeez » niedziela 15 sty 2017, 23:03

Pisząc obudowa chodziło mi o footprinta dla elementu, tak jak pisał Antystatyczny w Eagle należy edytować footprint albo wybrać inny (z innym rozstawem wyprowadzeń).

Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”