Naprawa zasilacza

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert

Naprawa zasilacza

Postautor: PROTON » wtorek 06 gru 2016, 23:35

Mam do naprawy dwa zasilacze Power-Win PW-65A0001.
http://www.power-win.com/s/2/product-110233/Switching-Power-Supply-65W-2-Outputs-Open-Frame-PW-65A001-Open-Frame-Power-Supply.html
Objaw jest następujący, jeden zasilacz martwy, na wyjściu 0V/0V na liniach 12V i 5V.
Drugi zasilacz ma bardzo niestabilne napięcie wyjściowe i w dodatku zamiast 12V i 5V ma 8V i 3,3V, przy mocniejszym obciążeniu (żarówka 20W 12V) spada praktycznie do zera.
Zasilacz jest oparty na układzie UC3842BN, który jest wlutowany na oddzielnej płytce.
Z zasilacza który zaniża napięcie przełożyłem płytkę do zasilacza który był martwy. Objawy przeniosły się, zasilacza zaczął działać ale zniża napięcie, niecałe 8V i niewiele ponad 3V.

Z tego wynika że w obydwóch zasilaczach uszkodzony jest moduł z układem sterującym.

Rozrysowałem schemat płytki i czekam na sugestie.

IMG_0337.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gott weiß ich will kein Engel sein.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Re: Naprawa zasilacza

Postautor: Antystatyczny » środa 07 gru 2016, 05:31

Osobiście zacząłbym od podstawowych spraw, czyli:
Sprawdzenie napięcia zasilania układu.
Sprawdzenie elementów generatora (R25 i C10) oraz sprawdzenie 1u.
Sprawdzenie oscyloskopem przebiegu na pinie 'out' i ustalenie w dokumentacji, czy jest prawidłowy.
Sprawdzenie napięcia na 'Isense' i ustalenie w dokumentacji, czy jest prawidłowe.

Rozumiem, że uszkodzenie przeniosło się wraz z zamianą płytek sterownika przetwornicy, ale należy wziąć pod uwagę fakt, że oba zasilacze mają podobny przebieg i ich płyty główne również mogą być w podobny sposób uszkodzone. Mam tu na myśli np. obwód pomiaru natężenia prądu znajdujący się w źródle tranzystora wykonawczego.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
PROTON
Expert
Expert

Postautor: PROTON » piątek 09 gru 2016, 22:51

Sprawdziłem obydwie płytki, były sprawne, generatory działały bez problemu.
Przyjrzałem się zasilaniu układu UC3842BN i tu był problem.
Do zasilania tego układu jest dioda połączona szeregowo z rezystorem 55k i kondensator 47u/50V. Po wymianie kondensatora zasilacza działają bez problemu.
Gott weiß ich will kein Engel sein.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » sobota 10 gru 2016, 11:05

A zatem uszkodzenie pasuje do podpowiedzi nr 1 :) Cieszę się, że oba ruszyły.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”