Jak i czym zastąpić przełączniki obrotowe i/lub isostat

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
phill2k
User
User

Jak i czym zastąpić przełączniki obrotowe i/lub isostat

Postautor: phill2k » wtorek 08 lis 2016, 14:13

Witam,

chciałbym Was podpytać o patenty, dobre rozwiązania (nie chodzi mi o "dobrą zmianę" ;) ), sprawdzone układy, być może jakieś kostki IC dedykowana do tego celu, jakie stosujecie w sytuacji kiedy trzeba zastąpić przełącznik obrotowy i/lub przełączniki isostat.
A także w sytuacji kiedy trzeba zaprojektować urządzenie na podstawie schematu który takowe zawiera a dany element z racji czasu jest już nieosiągalny lub bardzo drogi.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Re: Jak i czym zastąpić przełączniki obrotowe i/lub isostat

Postautor: SuperGość » czwartek 10 lis 2016, 13:34

Podaj może konkretny przykład ? Ja w takiej sytuacji szukam zwykle na giełdach oryginałów lub zamienników. Natomiast można sobie wyobrazić różne realizacje układowe ale sam do tej pory nie miałem okazji tego robić.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User

Postautor: phill2k » piątek 11 lis 2016, 18:33

Otóż, wpadł mi w ręce częstościomierz cyfrowy polskiej produkcji zakładów ZOPAN o symbolu PFL-28A wersja eksportowa :D , podobny do tego na obrazku

zopan.jpg

niestety sekcja isistatów po prawej stronie jest w fatalnym stanie, praktycznie nie do uratowania - stąd moje pytanie.
W załaczeniu dorzucam schemat żeby lepiej zobraziować skalę problemu.

Czestosciomierz_cyfrowy_PFL28.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » piątek 11 lis 2016, 19:16

Idź tym tropem czyli hasełko isostat i szukaj na allegro, ebay itp http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... i-1-1-1025

Awatar użytkownika
phill2k
User
User

Postautor: phill2k » piątek 18 lis 2016, 23:52

Dzięki Wojtek..., nawet nie sądziłem że tyle dobra w narodzie z tamtej epoki zostało ;) :lol:

Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”