Jak sprawdzić op-amp

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: rezasurmar » wtorek 20 wrz 2016, 19:00


Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: rezasurmar » wtorek 20 wrz 2016, 19:03

Bingo

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:04

Nie było szans aby się uszkodził jeśli było jak mówisz, napraw zasilanie i podłacz to wszystko, jak masz jakiś bezpiecznik między zasilaniem 12V i resztą oraz między 5V i resztą to je wylutuj na wszelki wypadek, sprawdz zasilania i dopiero podłącz reszte układu
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:08

a jest to na schemacie, wylutuj F3 i F1 odłącz złączki od 12V1 i wszystkie inne złącza od innych układów i wtedy sprawdz czy masz dobre zasilanie
może pokaż całość schematu?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:16

a złacza podopinane? ciezko tak coś mówić jak całości się nie widzi, F1 też wylutuj bo moze przez jakieś układy dostaje ci się na to złacze J5 troche napięcia - no szklanej kuli nie posiadam
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:27

I jeszcze jedno co to za zwierz ten UVCC bo na schemacie nie umiem znaleźć?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Expert
Expert
Posty: 969
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: Antystatyczny » wtorek 20 wrz 2016, 19:28

To jest zasilanie 5V z portu USB
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:29

a ok :), a dioda D12 sprawna?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Expert
Expert
Posty: 969
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: Antystatyczny » wtorek 20 wrz 2016, 19:30

Sprawdzał - sprawna.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:38

czyli na zasilaniu lm358 tez masz 1,9V? no ale teraz nie masz przecież zasilania VCC bo nie masz przetwornicy i F3 wylutowany, co masz na wyjściu U4?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:50

no to zmierz co jest na dławiku LG1
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:56

ścieżka odparowała?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 20:08

do prób po prostu zewrzyj pady
a masz wykaz elementów do tej płytki?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 20:13

tu masz - nie tylko ty miałeś taki problem nie chce mi się czytać http://forums.reprap.org/read.php?406,5 ... msg-523823
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 20:19

no bez tego filtra da się żyć ale mogą si e przedostawać zakłócenia z silniczków na logike
73 Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: rezasurmar » wtorek 20 wrz 2016, 20:22

te dławiki mają kilka uH, można nawinąć z kawałka drutu tym czasem.
Np. na zapałce, albo na koraliku ferytowym

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 20:23

a mozna kupić -to tanie jest
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 20:58

siddawid pisze:A mam pytanie czy mogę po prostu zewrzeć masę analogową z cyfrową zamiast LG1 , czy będzie to szkodziło jakieś zakłócenia czy coś?

Teraz ja mam pytanie, czy ty czytasz nasze odpowiedzi? Zobacz kilka postów wcześniej co napisałem ;)
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 21:03

Dławik to juz później możesz założyć, jak juz bedziesz wiedział ze wszystko gra i zdobędziesz odpowiedni, albo sam go zrobisz jak Ci Rez podpowiedział :)
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 23:09

Pod napięciem lutowałeś?
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » środa 21 wrz 2016, 06:53

Sprawdź lutownicę.
Jaki to jest MOSFET ten ze schematu zasilania? - możesz podać symbol? Chodzi o to, że jak to jest mosfet tzw "logic level" to mógł nie strzymać 12V na bramce, chociaz w sumie te 12V dostałby i na bramke i na źródło, ale kto tam ciebie wie coś tam namotał :) ?.
Nie masz schematu z wartościami elementów?
Rozumiem, że układ na tytułowym op ampie ma przełaczać zasilanie USB na linie VCC w systuacji gdy jest podłaczone USB a nie ma 12V (np gdy firmware chcesz zmienić tylko), w każdym innym przypadku UVCC jest odcinane od lini VCC.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1072
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: rezasurmar » środa 21 wrz 2016, 08:40

Trzeba pamiętać, że układ po rozłączeniu może mieć jeszcze szczątkowe napięcia na kondensatorach, o całkiem sporych wartościach 70-80% zasilania przez dosyć długi czas, rzędu nawet kilku-kilkunastu minut. Dlatego najlepiej zewrzeć jakimś rezystorem 3-5W o wartości 470-1k wyprowadzenia kondensatorów filtrujących (elektrolitów). Nie polecam zwierać śrubokrętem czy kawałkiem przewodu.

Tak, że odłączenie napięcia nie zawsze wystarcza ;).

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » środa 21 wrz 2016, 10:06

Co do dławika zobacz tu http://www.yageo.ru/pdf/SB_PB_UP_NB_GB.pdf - na 1 stronie masz wymiary wiec wybierz i kieruj sie tym oznakowaniem np. 160808 i dalej kieruj sie maksymalnym prądem DC i impedancja dla 100MHz. ciężko konkretnie ci podpowiedzieć typ bo nie wiem jakie sa założenia konstruktora i za mało danych mamy. Może wybrałbym PBY160808T-600Y-S
Ja niestety mam na zdecydowanie mniejsze prądy DC.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » środa 21 wrz 2016, 13:42

No ale nie pokazałeś jaki to jest tranzystor.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1624
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » środa 21 wrz 2016, 14:08

Ty masz z kanałem P jak dobrze pamiętam schemat i nie jest czasami typu "logic level"?
73 Wojtek


Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości