Jak sprawdzić op-amp

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
siddawid
User
User
Posty: 133
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 19:01
Lokalizacja: Śląsk

Jak sprawdzić op-amp

Postautor: siddawid » wtorek 20 wrz 2016, 18:57

Witam. Mam pytanie jak sprawdzić czy wzmacniacz LM358 nie uszkodził się po podaniu na linię 5V aż 12V ;)

Powiedzmy tak , mało prawdopodobne , ale zawsze lepiej sprawdzić.


Schemat wygląda tak:
Zrzut ekranu 2016-09-17 22.48.36.png


Tak uszkodzeniu uległa przetwornica U1 L5970 przez co pojawiło mi się na Vcc napięcie 12V. Układ U4 wzmacniacz LM358 możliwe , że nie uległ zniszczeniu , ale wolę sprawdzić , żebym po naprawie nie miał niespodzianki. W postaci nie przełączenia się napięcia UVcc ( napięcie z USB ) a napięciem z przetwornicy za pomocą tranzystora.

Awatar użytkownika
rezasurmar
Expert
Expert
Posty: 879
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: rezasurmar » wtorek 20 wrz 2016, 19:00

Kontakt tylko na mail/gg/G+

Awatar użytkownika
siddawid
User
User
Posty: 133
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 19:01
Lokalizacja: Śląsk

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: siddawid » wtorek 20 wrz 2016, 19:02

Czyli rozumiem , że się nie muszę bać bo jednak jest dzielnik napięcia a dodatkowo zasilanie może być do 32V , tak samo wejściowe napięcie ;)

Awatar użytkownika
rezasurmar
Expert
Expert
Posty: 879
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: rezasurmar » wtorek 20 wrz 2016, 19:03

Bingo
Kontakt tylko na mail/gg/G+

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:04

Nie było szans aby się uszkodził jeśli było jak mówisz, napraw zasilanie i podłacz to wszystko, jak masz jakiś bezpiecznik między zasilaniem 12V i resztą oraz między 5V i resztą to je wylutuj na wszelki wypadek, sprawdz zasilania i dopiero podłącz reszte układu
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:08

a jest to na schemacie, wylutuj F3 i F1 odłącz złączki od 12V1 i wszystkie inne złącza od innych układów i wtedy sprawdz czy masz dobre zasilanie
może pokaż całość schematu?
Wojtek

Awatar użytkownika
siddawid
User
User
Posty: 133
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 19:01
Lokalizacja: Śląsk

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: siddawid » wtorek 20 wrz 2016, 19:13

Jeszcze jeden mały problem zaznaczam przetwornica już wylutowana oraz bezpiecznik F3 i zasilam płytkę z USB ( UVcc na schemacie ) . Napięcie na uC mam dobre czyli 5V , ale na złączu JP5 mam 1.9V tak samo na logice z driverów od silników.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:16

a złacza podopinane? ciezko tak coś mówić jak całości się nie widzi, F1 też wylutuj bo moze przez jakieś układy dostaje ci się na to złacze J5 troche napięcia - no szklanej kuli nie posiadam
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:27

I jeszcze jedno co to za zwierz ten UVCC bo na schemacie nie umiem znaleźć?
Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Expert
Expert
Posty: 759
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: Antystatyczny » wtorek 20 wrz 2016, 19:28

To jest zasilanie 5V z portu USB
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:29

a ok :), a dioda D12 sprawna?
Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Expert
Expert
Posty: 759
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: Antystatyczny » wtorek 20 wrz 2016, 19:30

Sprawdzał - sprawna.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
siddawid
User
User
Posty: 133
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 19:01
Lokalizacja: Śląsk

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: siddawid » wtorek 20 wrz 2016, 19:34

Wojtek. Całość się prezentuje tak:
20160920_192742[1].jpg


Tak ja już wylutowałem F3 oraz U1. Na płytce został uC Atmega2560, FT232RL oraz LM358. Jak wyżej zasilanie z USB. I jak mówiłem na JP5 zamiast 5V mam 1,9V.

Jeszcze załączam pdf z całym schematem:
mks_gen_sch.pdf
(958.96 KiB) Pobrany 11 razy

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:38

czyli na zasilaniu lm358 tez masz 1,9V? no ale teraz nie masz przecież zasilania VCC bo nie masz przetwornicy i F3 wylutowany, co masz na wyjściu U4?
Wojtek

Awatar użytkownika
siddawid
User
User
Posty: 133
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 19:01
Lokalizacja: Śląsk

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: siddawid » wtorek 20 wrz 2016, 19:46

Chyba powoli zaczynam rozumieć, że coś jest z LG1, na 8 nóżce LM358 pomiędzy Vcc a DGND mam napięcie 5V , lecz już pomiędzy Vcc a masą ( ten symbol z 3 kreskami ) mam 1.9V. A tak jak oglądam schemat masa z USB jest pod DGND więc nie mamy połączenia pomiędzy GND cyfrowym a analogowym, dlatego mierząc na uC mamy masę cyfrową , ale już na złączu do driverów mamy masę analogową. Dobrze kombinuje ?

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:50

no to zmierz co jest na dławiku LG1
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 19:56

ścieżka odparowała?
Wojtek

Awatar użytkownika
siddawid
User
User
Posty: 133
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 19:01
Lokalizacja: Śląsk

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: siddawid » wtorek 20 wrz 2016, 20:07

Tak ścieżki dobre, problemem jest sam dławik LG1. Mam w mierniku pomiar indukcyjności , a mierząc nic nie uzyskuje , po drugie ten dławik sam odleciał od padów lutowniczych , nawet z jednej strony nie ma tej blaszki do lutowania.

Teraz pytanko , wartości nie znam tej cewki , nawet nic nie pisze na niej więc co mam teraz zrobić z tym fantem ?

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 20:08

do prób po prostu zewrzyj pady
a masz wykaz elementów do tej płytki?
Wojtek

Awatar użytkownika
siddawid
User
User
Posty: 133
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 19:01
Lokalizacja: Śląsk

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: siddawid » wtorek 20 wrz 2016, 20:11

Mhm ok zewrze dla testu. Wykazu elementów za bardzo nie znalazłem , tylko tego pdf z takim schematem, ale jeszcze pogrzebię w internecie ;)

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 20:13

tu masz - nie tylko ty miałeś taki problem nie chce mi się czytać http://forums.reprap.org/read.php?406,5 ... msg-523823
Wojtek

Awatar użytkownika
siddawid
User
User
Posty: 133
Rejestracja: sobota 05 wrz 2015, 19:01
Lokalizacja: Śląsk

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: siddawid » wtorek 20 wrz 2016, 20:17

Mhm no i jak myśleliśmy po zwarciu padów z LG1 mam 5V mierząc pomiędzy masą analogową jak i cyfrową.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 20:19

no bez tego filtra da się żyć ale mogą si e przedostawać zakłócenia z silniczków na logike
Wojtek

Awatar użytkownika
rezasurmar
Expert
Expert
Posty: 879
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: rezasurmar » wtorek 20 wrz 2016, 20:22

te dławiki mają kilka uH, można nawinąć z kawałka drutu tym czasem.
Np. na zapałce, albo na koraliku ferytowym
Kontakt tylko na mail/gg/G+

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1333
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Jak sprawdzić op-amp

Postautor: wojtek » wtorek 20 wrz 2016, 20:23

a mozna kupić -to tanie jest
Wojtek


Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość