Generator 36kHz dla IRDA na NE555

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
squeez
User
User

Generator 36kHz dla IRDA na NE555

Postautor: squeez » piątek 05 sie 2016, 13:00

Witam chcę zrobić barierę IR, gdzieś około 5m (drzwi garażu). Gotowe kosztują około 40-50zł (made in china) w sumie to nawet taką mam przy bramie wjazdowej. Ale pomyślałem żeby zrobić samemu i wymyśliłem że wykorzystam do tego coś co zostało stworzone do odmierzania czasu czyli NE555 :)

Widziałem kilka układów w AVT ale tam były one oparte na multiwibratorze CD4047 w szufladzie ich nie mam za to NE555 kilka się znajdzie :)

Wyliczyłem wyrysowałem i mam prośbę o sprawdzenie bo może ktoś robił coś podobnego i będzie miał uwagi.
ne555-generator.png

Zasada jest taka pierwsza 555 generuje prostokąt około około 61Hz stan niski to ~4ms, wyjście układu steruje tranzystorem PNP który załącza drugą 555 która pracuje na częstotliwości 36kHz i ma około 50% wypełnienia, jej wyjście kluczuje tranzystor zasilający diodę IR.

Czyli praca układu to cykle 12ms przerwy i 4ms nadawania nośnej 36kHz odbiornikiem będzie TSOP36 na wyjściu którego zrobię filtr RC i komparator, jeśli stan niski (odbieranie nośnej) przekroczy np. długość 2 ramek wówczas będę wiedział że bariera została "przerwana".

Odbiornika jeszcze nie mam ale będzie tam mniej elementów niż w nadajniku :) pytanie czy NE555 dadzą sobie radę i jak ze stabilnością temp. czy ktoś stosował taki lub podobny układ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”