Cześć.
Chcę wystawić na sprzedaż transformator, jednak nie wiem jak go poprawnie opisać. Chodzi o to, aby potencjalny kupujący znalazł moje ogłoszenie po nazwie i nie czuł się później oszukany. Jak widać na schemacie poniżej, napięcia po stronie wtórnej są różne dla różnych par odczepów. Gdy mierzę napięcie miedzy wyprowadzeniem do masy i pozostałymi czterema to mam wyniki: 27V, 27V, 47.5V i 47.5V bez obciążenia. Do opisu dodam rysunek ale jakby go opisać w nazwie? 2x27 i 2x47?
Co do mocy transformatora, to sugerując się manualem do urządzenia z którego zostało wyjęte, zamierzam wpisać jak na poniższym screenie. Czy mam racje?
No i najważniejsze pytanie. Jaka cena będzie adekwatna za taki sprzęt? Patrzyłem na portalach aukcyjnych na podobne oferty i mam już pewien zarys ale jestem ciekawy na ile Wy byście go wycenili. Oczywiście w pełni sprawny.
Jak opisać parametry transformatora?
Jak opisać parametry transformatora?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Jak opisać parametry transformatora?
Cześć Matty24,
Nie jestem specjalistą od handlu ani od elektroniki, ale zrobiłbym tak:
Nazwa: Transformator wielozakresowy 190W, 220V - 240V
Opis: Tutaj dajesz screenshot i piszesz parametry z manuala oraz te, które Ci wyszły z pomiarów -możesz to zrobić w formie czytelnej tabelki. Niektóre portale jak allegro umożliwiają edycję kodu html, więc możesz użyć wygodnych tagów <table></table>. Szybki sposób na zrobienie takiej tabeli to robisz to w excelu, potem przerzucasz do word'a i zapisujesz jako html.
Im czytelniej, tym bardziej wiarygodnie.
Cena: Skoro masz zrobione rozeznanie to wylicz średnią. Możesz dać cenę typu: minimalna+[(1/3)x(średnia)] -jeżeli to olx.pl i zobaczyć co będzie (czy będą oferty kupna czy nie). Jak to ma być sprzedane na allegro to zrób aukcję (cena startuje od minimalnej jakiejś, ale warunek że nie może być niższa niż jakaś tam) plus możliwość kup teraz za cenę: średnia+[(1/3)x(średnia)] -chyba że uważasz, że powinna być inna cena np.wyższa.
Powodzenia i pozdrawiam! J23
Nie jestem specjalistą od handlu ani od elektroniki, ale zrobiłbym tak:
Nazwa: Transformator wielozakresowy 190W, 220V - 240V
Opis: Tutaj dajesz screenshot i piszesz parametry z manuala oraz te, które Ci wyszły z pomiarów -możesz to zrobić w formie czytelnej tabelki. Niektóre portale jak allegro umożliwiają edycję kodu html, więc możesz użyć wygodnych tagów <table></table>. Szybki sposób na zrobienie takiej tabeli to robisz to w excelu, potem przerzucasz do word'a i zapisujesz jako html.
Cena: Skoro masz zrobione rozeznanie to wylicz średnią. Możesz dać cenę typu: minimalna+[(1/3)x(średnia)] -jeżeli to olx.pl i zobaczyć co będzie (czy będą oferty kupna czy nie). Jak to ma być sprzedane na allegro to zrób aukcję (cena startuje od minimalnej jakiejś, ale warunek że nie może być niższa niż jakaś tam) plus możliwość kup teraz za cenę: średnia+[(1/3)x(średnia)] -chyba że uważasz, że powinna być inna cena np.wyższa.
Powodzenia i pozdrawiam! J23
Internet łączy ludzi, którzy dzielą się swoimi zainteresowaniami, pomysłami i potrzebami, bez względu na geograficzne (przeciwności).
BOB TAYLOR, PARC
BOB TAYLOR, PARC
Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”