Przybliżę nieco temat, bo może to zbytnio skomplikowałem
Potrzebuję wysterować N-MOSFETA zapiętego "od góry" jeśli napięcie zasilania jest 20V i podane jest to na dren to żeby go otworzyć muszę podać napięcie wyższe o Vgs (wiadomo).
Fakt są drevery z bootstrapem ale ja wolę do układu dodać przetwornice podwyższającą i te podwyższone napięcie podawać na bramkę.
Tylko tu pojawia się problem. Zasilanie nie będzie stałe, pochodzi z panelu słonecznego i może być w granicach 20-30V
więc ustawienie na stałe napięcie wyjściowego będzie trochę do bani
Zenerki w bramkach dam ale to bardziej na wszelki wypadek a nie do "ciągłej" pracy.
Jak wiadomo MC34063 ma wyprowadzone wejście odwracające wzmacniacza który odpowiada za wypełnienie a zarazem napięcie na wyjściu. Na wejściu niewracającym jest podane 1,25V z wewnętrznego napięcia odniesienia. W standardowej aplikacji daje się tam wyjście dzielnika napięcia, ewentualnie można dać jeszcze w szereg potencjometr by regulować napięcie wyjściowe ale ja nie zamierzam kręcić tylko by było to automatycznie Vout = Vin + 10V
Nie musi być to też stabilne 10V różnicy bez problemu może być +-2V
Na początku pomyślałem o zrobieniu filtru RC i podawanie PWM z proceosra + dzielnik tak by napięcie wyjściowe tego układu było w graniach 1,2 - 1,3V, wygładzając to odpowiednie można by było tak spróbować ale raczej nie będzie to dobre rozwiązanie bo zapewne offset napięcie na wejściach wzmacniacza to jakieś mV i było by to mocno niestabilne.
Poza tym nie muszę mieć wpływu od sytuacji tylko zależność jest stała wiec angażowanie uC zdaje się być zbędne.
Przyszedł też mi do głowy pomysł z wykorzystaniem wzmacniacza odejmującego i podać mu napięcie z wyjścia przetwornicy i napięcie z wejścia tylko że w tym przypadku trudno utrzymać proporcje.
Może ktoś ma jakiś pomysł na to?