Mikrofon dynamiczny w miejsce elektretowego

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Mikrofon dynamiczny w miejsce elektretowego

Postautor: wojtek » wtorek 10 mar 2020, 08:01

Zadałem pytanie na czacie ale tu będzie miejsce bardziej odpowiednie ;)

Do mobilnego radia FTM-100DE, które używam jako stacjonarne chciałbym użyć mikrofonu stołowego MD-100A8X jaki jest kompatybilny z innym moim radiem FT-981 i tu mam problem.
Jeżeli radio FTM-100DE jest przystosowane do elekretowych mikrofonów o impedancji ok 2kΩ (mikrofon na wyposażeniu to MH48) to czy da się zastosować taki mikrofon dynamiczny MD-100A8X o impedancji 500Ω i co ewentualnie, trzeba by było dorobić? Najwyraźniej jest w tym przypadku niedopasowanie impedancji, a co poza tym? No kompletnie na mikrofonach się nie znam.
W załączeniu pokazuję rozszycie sygnałów jednego i drugiego mikrofonu, - wiadomo tu trzeba zrobić przejściówkę RJ-45 na RJ-11 i do tego jeszcze zmniejszyć zasilanie z 8V na 5V ale to akurat nie jest problem.
Pinologia mikrofonów:
MH-48_pinout_2.PNG
MD-100A8X_pinout.PNG


Schemat MH-48:
mh48a6j.pdf


Prawdopodobny schemat MD-100 (w zestawie jest kabelek krosujący złącze okrągłe na modularne RJ-45):
md100sch.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek

Awatar użytkownika
GrumpyRez
User
User
Posty: 132
Rejestracja: poniedziałek 04 cze 2018, 09:19

Re: Mikrofon dynamiczny w miejsce elkretowego

Postautor: GrumpyRez » wtorek 10 mar 2020, 08:18

Ja bym sprawdził oscyloskopem poziom wyjścia z Elkretowego, z tego co pamiętam (ale może źle pamiętam), podłączenie dynamicznego nie sprawia problemu. Jedyne co będziesz musiał wykonać to jakiś wzmacniacz o niewielkim wzmocnieniu, bo dynamiczny jest "cichszy".
I to tyle pewnie.

PS. pytanie, czy w dynamicznym, nie ma już jakiegoś wzmacniacza i na wyjściu nie masz już jakiegoś standaryzowanego poziomu sygnału.

Machnij przelotkę i na niej pomierz.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Mikrofon dynamiczny w miejsce elkretowego

Postautor: wojtek » wtorek 10 mar 2020, 08:21

No wyżej są schematy - jeszcze sam na razie ich nie analizowałem :)
Wojtek

Awatar użytkownika
piotrek
User
User
Posty: 118
Rejestracja: niedziela 05 lis 2017, 02:46

Re: Mikrofon dynamiczny w miejsce elektretowego

Postautor: piotrek » wtorek 10 mar 2020, 10:30

Wystarczy prosty wzmacniacz na jednym tranzystorku w konfiguracji wspólnej bazy. Taki układ ma niską imp wejściową a wysoką wyjściową. Wzmocnienie można łatwo ustalić rezystorkami.
Zasilanie z tego samego pinu co mikrofon elektretowy.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Mikrofon dynamiczny w miejsce elektretowego

Postautor: wojtek » wtorek 10 mar 2020, 10:39

Dzięki piotrek , tak już właśnie doszedłem do tego, że coś takiego w sumie by wystarczyło, tylko po prostu nie wiem czy jest to konieczne, oraz no też nie mam bladego pojęcia jakie poziomy sygnału są wymagane, a w związku z tym jakie trzeba by ustawić wzmocnienie, pewnie bez bezpośrednich pomiarów się nie obejdzie ;)
Wygrzebane w sieci, może być przydatne:
elekretowy_dynamiczny.PNG

ale coś mi nie pasuje w miejscu C4 i wyjścia do radia sygnału z mikrofonu.

----------------edit----------------------
Poprawiony schemat
elekretowy_dynamiczny_ok.PNG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Mikrofon dynamiczny w miejsce elektretowego

Postautor: wojtek » wtorek 10 mar 2020, 13:37

W sumie patrząc na schemat MD-100 to może nie trzeba będzie dodatkowego wzmacniacza użyć tylko wykorzystać ten tor, który tam jest razem z filtrami, normalnie widać, że jest wyłączony, no nic trzeba to posprawdzać.
Wojtek

Awatar użytkownika
ZbeeGin
User
User
Posty: 411
Rejestracja: sobota 08 lip 2017, 17:16
Lokalizacja: GOP
Kontaktowanie:

Re: Mikrofon dynamiczny w miejsce elektretowego

Postautor: ZbeeGin » wtorek 10 mar 2020, 15:05

wojtek pisze:(...) tylko po prostu nie wiem czy jest to konieczne, oraz no też nie mam bladego pojęcia jakie poziomy sygnału są wymagane, a w związku z tym jakie trzeba by ustawić wzmocnienie,(...)

Elektret dostarcza sygnału na poziomie ok. -45dBV, zaś dynamiczny mniej o 5dB. I o tyle by trzeba było sygnał wzmocnić by poziom był taki sam.

wojtek pisze:ale coś mi nie pasuje w miejscu C4 i wyjścia do radia sygnału z mikrofonu.

Wydaje mi się, że ktoś kto ten schemat ściągał z urządzenia co prawda C4 połączył z R3, ale nie od tej strony co trzeba. Kondensator powinien być przed R3 nie za.
Dodatkowo brakuje mi jeszcze jednego kondensatora równolegle do R4 (jakieś 10-22µF).

Awatar użytkownika
piotrek
User
User
Posty: 118
Rejestracja: niedziela 05 lis 2017, 02:46

Re: Mikrofon dynamiczny w miejsce elektretowego

Postautor: piotrek » wtorek 10 mar 2020, 20:39

ZbeeGin pisze:Elektret dostarcza sygnału na poziomie ok. -45dBV, zaś dynamiczny mniej o 5dB. I o tyle by trzeba było sygnał wzmocnić by poziom był taki sam.


I dlatego lepiej wykorzystać wzm o niskiej impedancji wejściowej. Wtedy wykorzystana zostanie w większym stopniu składowa prądowa z cewki mikrofonu dynamicznego niż napięciowa. Najprostszy wzm ze wspólną bazą wygląda na przykład tak

Obrazek

Output podłączamy w miejscu gdzie był podłączony elektret.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2147
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Mikrofon dynamiczny w miejsce elektretowego

Postautor: wojtek » wtorek 10 mar 2020, 21:11

ZbeeGin pisze:Wydaje mi się, że ktoś kto ten schemat ściągał z urządzenia co prawda C4 połączył z R3, ale nie od tej strony co trzeba. Kondensator powinien być przed R3 nie za.

No tak, na to dokładnie to wygląda ;)

ZbeeGin pisze:Dodatkowo brakuje mi jeszcze jednego kondensatora równolegle do R4 (jakieś 10-22µF).

Też się zgadza, bez C będzie też ujemne sprzężenie zwrotne dla m.cz., a nie tylko dla stałego prądu. Odpowiedni kondensator będzie "zwarciem" dla sygnałów m.cz. No chyba ze chodziło o to aby takie ujemne sprzężenie było.
Wojtek


Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości