Elektryzator - brak wyładowania na wyjściu

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 298
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Elektryzator - brak wyładowania na wyjściu

Postautor: matty24 » niedziela 22 paź 2017, 23:11

Mam elektryzator EBS-872/M. Schemat:
3454506800_1458559701.jpg


Objaw jest taki, że nie ma wyładowania (brak iskry) na wyjściu. Kondensator C6 10uF/450V ładuje się jedynie do ok 250V. Odgłos wyładowania jest, dioda miga prawidłowo.
Wymieniłem diody D11 oraz D10 i D9. Tyrystor T5 sprawdzałem za pomocą żaróweczki i wydawał się sprawny. Jednak dla pewności podmieniłem na inny o zbliżonych parametrach. R11 ma 51k czyli poprawnie.

Próbowałem rozłączyć obwód anodowy tyrystora i dokonać pomiaru napięcia na C6. Wtedy ładował się do prawie 380V. Układ przetwornicy i podwajacza działa więc chyba prawidłowo. Problem leży więc gdzieś po stronie WN. Kondensator przy transformatorze WN 0.01uF ma prawidłową pojemność. Niestety nie wiem jak sprawdzić taki transformator WN. Jest to zalany prostopadłoscian z 2 wyjściami i 2 wejściami.

Czy ktoś ma jakieś sugestie co jeszcze można sprawdzić?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1080
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Elektryzator - brak wyładowania na wyjściu

Postautor: Antystatyczny » niedziela 22 paź 2017, 23:23

Z przytoczonych przez Ciebie objawów wynika raczej, że uszkodzone jest trafko. Słyszysz wyładowanie, ale ono następuje gdzieś w uzwojeniu wtórnym, które najpewniej ma zwarcie międzyzwojowe. A co do napięcia na C6: To normalne, że w przypadku braku obciążenia masz znacznie wyższe napięcie na nim. Po prostu nic go nie rozładowuje. Co jest podłączone do wyjścia W/N tego trafka?
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 298
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: Elektryzator - brak wyładowania na wyjściu

Postautor: matty24 » niedziela 22 paź 2017, 23:28

Dwa przewody jedynie. Zbliżam je do siebie i ma być iskra. Przed podmiana tyrystora iskra była, tylko bardzo krótka.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1080
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Elektryzator - brak wyładowania na wyjściu

Postautor: Antystatyczny » niedziela 22 paź 2017, 23:35

Parametry tyrystora są kluczowe, sugeruję więc, byś wsadził ten oryginalny. Potencjometr R4 decyduje o napięciu, przy którym otworzy się (zacznie przewodzić) tyrystor. Jeśli urządzenie jest polskiej produkcji, możesz sprawdzić rezystancję pomiędzy zewnętrznymi pinami tego potencjometru. Oczywiście musisz go wylutować. Stare polskie potencjometry montażowe lubiły zwiększać swą rezystancję z powodu śniedzi na nitach. To by mogło ewentualnie powodować zbyt wczesne otwieranie tyrystora, a w konsekwencji zbyt niskie napięcie na wyjściu układu.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 298
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: Elektryzator - brak wyładowania na wyjściu

Postautor: matty24 » niedziela 22 paź 2017, 23:57

Potencjometr ma ok 1MOhma. Iskra jednak jest, ale minimalna. Prawie na styku przewodów.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1080
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Elektryzator - brak wyładowania na wyjściu

Postautor: Antystatyczny » niedziela 22 paź 2017, 23:58

A jakie ma być napięcie na wyjściu układu?
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 298
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: Elektryzator - brak wyładowania na wyjściu

Postautor: matty24 » poniedziałek 23 paź 2017, 00:06

Według instrukcji "Maksymalne napięcie wyjścia 8000V"

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1080
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Elektryzator - brak wyładowania na wyjściu

Postautor: Antystatyczny » poniedziałek 23 paź 2017, 00:21

Jeśli nie masz sondy W/N, to i tak się nie dowiemy, jakie masz tam obecnie napięcie. Możesz jeszcze sprawdzić, czy układ regulujący napięcie działa. Pomiar napięcia na uzwojeniu pierwotnym oraz regulowanie potencjometrem da jakiś pogląd, czy regulacja pracuje. Gdyby pracowała skokowo lub układ zamierał przy położeniu potencjometru różnym od minimum rezystancji, możesz sprawdzić pojemność C3. Najpierw podłącz sondy miernika, a następnie włącz układ.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.


Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości