UPS - dlaczego nie działa

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1059
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

UPS - dlaczego nie działa

Postautor: rezasurmar » sobota 07 paź 2017, 12:04

UPS APC CS 350 cały czas "wywala" przeciążenie choć go nie ma ...

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Posty: 355
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:42
Lokalizacja: Kłopoty-Stanisławy
Kontaktowanie:

Re: UPS - dlaczego nie działa

Postautor: acid3 » sobota 07 paź 2017, 12:10

A może kolega coś więcej by napisał ... ??

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1059
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: UPS - dlaczego nie działa

Postautor: rezasurmar » sobota 07 paź 2017, 12:15

Objaw jest następujący
Akumulatory nowe... 2x6V 5Ah, pierwsze włączenie i kilka ponownych działał bez problemu.

Potem podłączyłem pod niego Router (ok 6-10W), QNAP (jakieś 20W), Serwer (zasilacz 75W) i włączam oczywiście najpierw test (jak to u APC), potem cyk i przeciążenie od razu wywaliło...
Teraz już przeciążenie wywala non stop z w/w akumulatorów.

Napięcie na akumulatorach podczas testu spada do 11.5V

Zasilanie z Zasilacza 10A ustawione napięcie 13.5V... podczas testu spada do 10V, nic nie krzyczy o przeciążeniu.
Czy APC w jakiś sposób robi pomiar 'rezystancji wewnętrznej? tj. akumulatory są za miękkie (zbyt duża rezystancja wewnętrzna....
Skoro tak to dlaczego działa z zasilacza.

PS. Nie było tematu, akumulatory jednak są uszkodzone... Tj. rezystancja wewnętrzna jest większa niż być powinna.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 301
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: UPS - dlaczego nie działa

Postautor: Grzegorz... » sobota 07 paź 2017, 12:24

Ja proponuję jednak wziąć jakikolwiek nowy akumulator 12V/7,2Ah i wówczas sprawdzić.
Całkiem możliwe, że podczas testu coś mu "się wydaje dziwne".
Ale w sumie nie miałem takiego przypadku aby APC wykazywał overload jeśli go nie było, więc ciężko wróżyć.

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1059
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: UPS - dlaczego nie działa

Postautor: rezasurmar » sobota 07 paź 2017, 12:39

Znalazłem taki http://allegro.pl/akumulator-zelowy-ult ... 44486.html
Mam nadzieje że się nadawać będzie... jeszcze muszę to przemyśleć, bo na necie znalazłem wersję EV 12V 9 (8Ah), o zwiększonej żywotności i dedykowaną do dużych prądów, za 109zł....
Niestety dziś w/w sklep zamknięty.

Awatar użytkownika
acid3
User
User
Posty: 355
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:42
Lokalizacja: Kłopoty-Stanisławy
Kontaktowanie:

Re: UPS - dlaczego nie działa

Postautor: acid3 » sobota 07 paź 2017, 12:57

U mnie w APC Cyberfort 500 też wywala co jakiś czas przeciążenie ... ale nie przy załączaniu, a przy skokach napięcia ... aku na pewno nie jest już nowy ale stację HP+monitor 19" + głośniki 5.1 "trzyma" nawet do pół godziny.

Rezasurmar, możesz coś podpowiedzieć jak to sprawdzić nie posiadając zapasowego akumulatora ani zasilacza regulowanego ?

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1059
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: UPS - dlaczego nie działa

Postautor: rezasurmar » sobota 07 paź 2017, 13:23

Szybki miernik trzeba mieć ;), Podłączasz do akumulatora... u mnie spadało do ok 11V 11.5V, potem szybki wzrost do 13.5V...

Po podłączeniu do 'ładowarki' od razu na akumulatorze szybko zaczyna rosnąć napięcie mimo tylko 200-300mA prądu ładowania.
I przekracza po chwili 7.5V co jest napięciem maksymalnym (cycle USE) dla żelowego 6V.

Awatar użytkownika
rezasurmar
Geek
Geek
Posty: 1059
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 23:46
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: UPS - dlaczego nie działa

Postautor: rezasurmar » sobota 07 paź 2017, 18:54

PS. Ktoś zna firmę ULTRACELL?

500_500_productGfx_64894e2bcd5c27f86d90a318b77f1550.jpg


Jak na załączonym obrazku... NIe są bardzo drogie, parametry wyglądają obiecująco, do UPS są podobno dedykowane, a zdecydowanie tańsze niż seria EV od europower.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość