Czy jest możliwe zasilanie płytki takiej jak w tytule podałem,z dwóch baterii typu AA zwykłej i akumulatorków bez pośrednio z płytką bez stosowania pożeraczy energii np ldo i przetwornice?
a jeśli by miało bardzo negatywny pływ na cpu ,co musiałbym zastosować by zabezpieczyć układ
jeśli bateriami nie wydzie to mam kolejne pytanie .
Mam baterie 4000mah ok 4.1v chciałbym do niej dokupić przetwornice typu step down na 3,3v, jakie polecacie przetworniczki do obniżenia napięcia do 3 v3 ewentualnie 3v3 i 5v ,czy przetwornica nie będzie konflikcie taką ładowarką
Zasilanie płytek typu stm32 nucleo,kinetis z 2 baterii typu AA
Zasilanie płytek typu stm32 nucleo,kinetis z 2 baterii typu AA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
♫,♫.¨♫
Re: Zasilanie płytek typu stm32 nucleo,kinetis z 2 baterii typu AA
Odpowiem tak, każdy układ ma jakieś wymagania co do zasilania a więc zakres napięć, dopuszczalne tętnienia oraz pobór prądu, raczej nigdzie nie jest określone czy można to zasilać wyłącznie z zasilaczy sieciowych czy tez baterii itp. Musisz więc w zależności od zasilanego układu wyjść z punktu który określa parametry zasilania, zwykle takie płytki mają swoje DS i od tego trzeba zacząć. Proponuje abyś dał konkretny przykład i na tym się skupimy. Baterie o jakich mówisz maja 1,5V napięcia nominalnego, a odpowiadające im akumulatorki nimh czy nicd maja 1.2V.
rezasurmar pisze:Nie ma takiej możliwości..... Bez dłubania w nucleo. Musiał byś zasilić procesor bezpośrednio, omijając stabilizator na płytce. Dobra przetwornica nie jest zbyt wielkim pożeraczem. Sprawność sięga 85-90% w większości przypadków. Czy to pololu, czy mbmm przetwornice są całkiem zacne.... Nawet na forum wrzuciłem kiedyś porównanie.
to jak wjechać przetwornicą do takiej płytki ominięciem grzejnika ldo bez grzebania w pcb ?.
♫,♫.¨♫
foreste daj konkretny przykład płytki i konkretnie co chcesz uzyskać, bo to co wyżej ładnie napisałeś to dla mnie niestety jest wyższy poziom abstrakcji, że zacytuje
to ma być forum techniczne i minimum precyzji w wyrażaniu myśli jest wymaganeforeste pisze:to jak wjechać przetwornicą do takiej płytki ominięciem grzejnika ldo bez grzebania w pcb ?.
hihi, to ja wiem ale chciałem kolege autora tematu zmusić właśnie do tego aby umieścił kawałek schematu i żeby zaczęła się dyskusja technicznarezasurmar pisze:Wystarczy przeanalizować schemat Zasilania Nucleo
rezasurmar pisze:Wystarczy przeanalizować schemat Zasilania Nucleo
Wystarczy usunąć zworkę SB2, następnie wpiąć się pod +3V3 na złączu arduino.
Oczywiście nie zapominamy, że przy programowaniu napięcie też będzie potrzebne.
Następnie na zworce JP6 (Idd) możemy sobie pomiar zrobić prądu.
Tak na szybko.
Czy zastosowanie tej metody w freeboard nić nie zepsuje ?z noty freeborda wynika ze nie mam takiej zworki.
http://dl.btc.pl/kamami_wa/kinetis_freeboard.pdf
♫,♫.¨♫
rezasurmar pisze:Wystarczy usunąć zworkę SB2
Tu STM32 Nucleo-64 board (strona 22) piszą, że trzeba jeszcze rozewrzeć SB12
Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”