Hej
Wykonałem w programie Multisim. Zegar na bramkach logicznych, zegar działa prawidłowo, niestety nie jestem w stanie zrealizować poprawnie nastawy czasu. Tutaj wycinek mojego układu:
I tak zegar jest napędzany częstotliwością 1 Hz (Dla testów został zwiększony do 5Hz) SC3 to zestaw 4 przerzutników typu D zamkniętych w jednej obudowie. SC1 to typowy dekoder BCD na wskaźnik dla wyświetlaczy siedmio-segmentowych. Ten układ liczy od 0 do 10 w przypadku otrzymania liczby 10 resetuje licznik i podaje ten sygnał na kolejny blok licznika który liczy już dziesiątki. Próbowałem zrealizować nastawę czasu w taki sposób. Odłączyć taktowanie całego zegara i podawać je na kolejne bloki aby poustawiać godziny minuty i sekundy. Po nastawie załączyć zegar w takiej konfiguracji jak jest na schemacie.
Zegar na bramkach logicznych realizacja nastawy czasu
-
StaryAnoda
Zegar na bramkach logicznych realizacja nastawy czasu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Zegar na bramkach logicznych realizacja nastawy czasu
Zmień liczniki na 2 kierunkowe, do każdego licznika dodaj po 2 przyciski, jeden zwiększa drugi zmniejsza i gotowe.
Gott weiß ich will kein Engel sein.
-
StaryAnoda
Re: Zegar na bramkach logicznych realizacja nastawy czasu
Problem rozwiązany. Zadanie zaliczone
Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”