Podłączenie fotorezystora do ADC

To nie jest miejsce tylko dla początkujących, wszyscy jesteśmy w czymś początkujący i wymieniamy się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Podłączenie fotorezystora do ADC

Postautor: Antystatyczny » wtorek 03 sty 2017, 20:54

Witam serdecznie.

Tworze prosty zegarek z budzikiem i chciałbym zaimplementować proste sterowanie jasnością wyświetlacza 7segmentowego uzależnione od nasłonecznienia w pokoju. Jak wiadomo takie zegarki świecą zbyt słabo w dzień i zdecydowanie zbyt mocno nocą. Znalazłem w szufladzie jakiś fotorezystor bez oznaczeń. Jego rezystancja w stanie nieoświetlonym wynosi około 2M, a w stanie silnego oświetlenia żarówką spada do nawet 500 omów. Mam zamiar użyć ADC w mikrokontrolerze, by mierzyć spadek napięcia na dzielniku, w którym jednym z elementów będzie fotorezystor. przedstawiam mój pomysł w postaci graficznej:
Light_sensor.PNG

Czy taki sposób użycia fotorezystora jest poprawny?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User

Re: Podłączenie fotorezystora do ADC

Postautor: Grzegorz... » wtorek 03 sty 2017, 21:00

A nie chcesz zastosować jako dolny rezystor potencjometru, a jeszcze lepiej połączenia rezystora z potencjometrem.
Wówczas łatwiej sobie doregulować wartości wyjściowe układu.
No chyba, że zakładasz, że resztę programowo ogarniesz to też tak można, bo tu raczej dokładność pomiaru nie jest zbyt krytyczna :).

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » wtorek 03 sty 2017, 21:04

Mogę zastosować potencjometr, ale i tak dopasuję się programem do napięć odczytanych z tego dzielnika. Bardziej chodzi mi o to, czy np. nie popłynie przez ten fotorezystor za duży prąd przy dużym nasłonecznieniu. Jak już wspomniałem, nie mam pojęcia, jakie on ma parametry, a z fotorezystorami mam tyle do czynienia w pracy, co z roślinami okrytonasiennymi.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User

Postautor: Grzegorz... » wtorek 03 sty 2017, 22:03

Ale przy dolnym rezystorze 10K prąd będzie wręcz znikomy i nawet jak nie znasz parametrów fotorezystora, to nie powinien mu zaszkodzić.

SuperGość
Uber Geek
Uber Geek

Postautor: SuperGość » środa 04 sty 2017, 05:18

To pewnie będzie typowy fotorezystor, który w ciemności ma 2M a dla 100 lux pewnie kilka kilo. Spokojnie możesz taki układ zastosować. Co może się stać? Impedancja wejściowa takiego ADC jest duża, pewnie >100M.

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek

Postautor: Antystatyczny » środa 04 sty 2017, 09:12

Dzięki za podpowiedzi. Zastosuję podłączenie narysowane w pierwszym poście.

Awatar użytkownika
squeez
User
User

Postautor: squeez » piątek 06 sty 2017, 10:48

Dodaj jeszcze kondensator to będziesz miał filtr, wówczas łatwiej w programie będziesz mia przy nagłych "skokach", tzn nie będziesz musiał uwzględniać szpilek albo liczyć średniej z pomiarów bo napięcie nie będzie aż tak gwałtownie się zmieniać.

Wróć do „Podstawy elektroniki - teoria i praktyka”