[LabVIEW] Oswajanie LabVIEW

Tutaj umieszczamy tematy związane z językami programowania niepasującymi do innych działów.
Regulamin forum
Temat prosimy poprzedzić nazwą języka umieszczonego w nawiasach kwadratowych np. [Pascal].
Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1901
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

[LabVIEW] Oswajanie LabVIEW

Postautor: wojtek » czwartek 01 gru 2016, 11:57

Ja pisałem tutaj viewtopic.php?f=20&t=423#p4488" target="_blank mam i ja swoja niekomercyjną wersję LabVIEW 2014 Home.
Więc jak tylko czas pozwolił, przy pomocy szybko zdobytych pierwszych informacji, skleciłem i ja pierwszą aplikację generowania liczby losowej ;)
lv_demo_1.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 301
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: [LabVIEW] Oswajanie LabVIEW

Postautor: matty24 » czwartek 01 gru 2016, 12:04

I jak Ci się podoba to narzędzie? Jak wrażenia po wykonaniu pierwszej aplikacji?

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1901
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [LabVIEW] Oswajanie LabVIEW

Postautor: wojtek » czwartek 01 gru 2016, 12:15

No dla mnie super ale trzeba się właśnie oswoić i nauczyć oraz poznać możliwości. Ale widzę, że sie chyba polubimy ;)
73 Wojtek

Awatar użytkownika
j23
User
User
Posty: 369
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 18:40

Re: [LabVIEW] Oswajanie LabVIEW

Postautor: j23 » czwartek 01 gru 2016, 16:32

Co prawda zetknąłem tylko na prezentację (intro) i lekcję "Basic" z tych video na ich stronie, więc tylko na tej podstawie "oceniam". W każdym razie ten program wydaje mi się b.ciekawy. Takie RAD IDE "języka programowania" funkcji i diagramów blokowych. :)

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 301
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: [LabVIEW] Oswajanie LabVIEW

Postautor: matty24 » czwartek 01 gru 2016, 17:04

Radzę się jak najszybciej zapoznać z SubVi żeby nie narobić sobie bałaganu w Block Diagram. LabView nie ma opcji zoomu więc przy większych projektach można się pogubić w diagramie.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1901
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [LabVIEW] Oswajanie LabVIEW

Postautor: wojtek » czwartek 01 gru 2016, 17:18

matty24 pisze:Radzę się jak najszybciej zapoznać z SubVi żeby nie narobić sobie bałaganu w Block Diagram.
Co to jest? Oczywiście poszukam ale cos mi się nie rzuciło w oczy.

----- po jakimś czasie ------
już wiem chyba o co Ci chodziło :) http://www.ni.com/white-paper/7593/en/
73 Wojtek

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 301
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: [LabVIEW] Oswajanie LabVIEW

Postautor: matty24 » czwartek 01 gru 2016, 18:24

Chodzi o robienie z pewnej większej struktury jednej funkcji aby było czytelniej. Powiedzmy że mamy prosty program do bramek logicznych:
Screenshot 2016-12-01 18-18-34.jpg

Zaznaczasz obszar roboczy tej funkcjonalności i w zakładce Edit -> Create SubVi i wynik:
Screenshot 2016-12-01 18-18-52.jpg


W tym przypadku może nie zaoszczędziłem wiele miejsca ale gdy mamy bardziej rozbudowaną funkcjonalność na danym etapie możemy ją fanie zwinąć w jeden "kwadracik".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1901
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [LabVIEW] Oswajanie LabVIEW

Postautor: wojtek » czwartek 01 gru 2016, 18:29

super - będzie przyswojone - tutaj znalazłem poradnik w języku polskim SubVIs v1.0.pdf
73 Wojtek


Wróć do „Inne języki programowania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość