[Python] gdzie robię błąd?

Tutaj umieszczamy tematy związane z językami programowania niepasującymi do innych działów.
Regulamin forum
Temat prosimy poprzedzić nazwą języka umieszczonego w nawiasach kwadratowych np. [Pascal].
Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1651
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

[Python] gdzie robię błąd?

Postautor: wojtek » piątek 06 paź 2017, 09:46

przepisuje pod ipythonem dokładnie to co widać na obrazku w tle i niezmienni wyskakuje mi bład w linii 3, no mam jakąś [pomroczność chyba i nie widzę co piszę źle :D
ipython_error.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
mokrowski
User
User
Posty: 138
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 20:50
Lokalizacja: Tam gdzie Centymetro

Re: [Python] gdzie robię błąd?

Postautor: mokrowski » piątek 06 paź 2017, 09:50

Przed elif zrobiłeś wcięcie. Ma go nie być. Popatrz na mój kod.
elif występuje na tym samym poziomie kodu (czyli kolumnie) co if. Jest przecież tak także w C :-)
,,Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" - Alan Alexander Milne: Kubuś Puchatek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1651
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Python] gdzie robię błąd?

Postautor: wojtek » piątek 06 paź 2017, 09:56

ok, jasne, tyle że wcięcie zrobiło się samo "z automatu" ale juz to sprawdzam, dzieki
73 Wojtek

Awatar użytkownika
mokrowski
User
User
Posty: 138
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 20:50
Lokalizacja: Tam gdzie Centymetro

Re: [Python] gdzie robię błąd?

Postautor: mokrowski » piątek 06 paź 2017, 09:58

A pewnie że się robi. Jest bardziej prawdopodobne że będziesz kontynuował ten sam blok kodu wpisując następne instrukcje niż to że go zamkniesz (czyli tak naprawdę w Pythonie usuwając wcięcie).
,,Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" - Alan Alexander Milne: Kubuś Puchatek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1651
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Python] gdzie robię błąd?

Postautor: wojtek » piątek 06 paź 2017, 10:01

teraz jest ok
ipython_ok.JPG


ale jak zrobic aby z automatu tam gdzie nie można takie wcięcia się nie robiły? bo szczerze tego bym sie nie spodziewał, pod domyślnym idle pythona jest podobnie i tez wtedy wywala błąd
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
73 Wojtek

Awatar użytkownika
tasza
Expert
Expert
Posty: 647
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24
Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa
Kontaktowanie:

Re: [Python] gdzie robię błąd?

Postautor: tasza » piątek 06 paź 2017, 10:05

proponuję puszczać skrypty z pliczków *.py, wtedy łatwiej panować nad wcięciami, tak myślę, większość edytorów potrafi jawnie pokazać spacje, entery i tab-y; no i potem możesz to tako plik załączyć na forum, łatwiej cokolwiek odpisać bez przepisywania z obrazka....
eyes wide open but still blind to see what really matters...
#slowanawiatr ♫ ♥ ☕ ☘ ♌ ♫
pzdr,
Natasza

Awatar użytkownika
mokrowski
User
User
Posty: 138
Rejestracja: czwartek 08 paź 2015, 20:50
Lokalizacja: Tam gdzie Centymetro

Re: [Python] gdzie robię błąd?

Postautor: mokrowski » piątek 06 paź 2017, 10:11

@tasza, @wojtek zapytał o zagadnienie z materiału który dopiero tworzę. Stąd taka forma.
,,Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" - Alan Alexander Milne: Kubuś Puchatek

Awatar użytkownika
wojtek
Geek
Geek
Posty: 1651
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03
Lokalizacja: JO90JK

Re: [Python] gdzie robię błąd?

Postautor: wojtek » piątek 06 paź 2017, 10:25

To jest wszystko ok co piszecie, ale mnie pop prostu brakuje wiedzy kiedy mogą być wcięcia z przodu, a kiedy nie, zawierzyłem edytorowi (jednemu czy drugiemu) i stąd powstała dla mnie zagadka w postaci błędu, i nie wiem kiedy wcięcia mogą być a kiedy nie, bo np funkcji "print" to nie przeszkadza. Jeszcze raz powtarzam nie przepisywałem z pdf na zasadzie widze spacje to je robie tylko po prostu te wcięcia same sie automatrycznie robiły, a nie wiem kiedy to jest poprawne a kiedy właśnie szkodzi, dlatego uważam że to troche dziwne jest ze ipython, oraz idle takie wcięcia same z siebie robia. aby było poprawnie to musiałem "recznie" skasowac spacje, troche bez sensu.

------------------------------edit po pewnym czasie----------------------------
pod PyCharm jest ok co widać na obrazku
pycharm.JPG

przy czym ciekawostką (no dla mnie ciekawostka) jest to że po naciśnięciu enter i przejściu do nowej linii tez robi wcięcie ale jak wpiszę "elif" czy tez "else" to sam automatycznie te wcięcia likwiduje, to znaczy dzieje się tak dopiero po wpisaniu znaku ":"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
73 Wojtek


Wróć do „Inne języki programowania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość