[AD2][Pascal] Port Waveforms SDK na Free Pascal | info o urządzeniu i zasilacz | cz.1

Tutaj umieszczamy tematy związane z językami programowania niepasującymi do innych działów.
Regulamin forum
Temat prosimy poprzedzić nazwą języka umieszczonego w nawiasach kwadratowych np. [Pascal].
Awatar użytkownika
tasza
Expert
Expert
Posty: 883
Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 10:24
Kontaktowanie:

[AD2][Pascal] Port Waveforms SDK na Free Pascal | info o urządzeniu i zasilacz | cz.1

Postautor: tasza » środa 05 gru 2018, 22:55

♬ ☘ Moja muzyka do kodowania ♬ ♬ ♬ ☘
♫ ♩ ♪ KAUAN ⚡ ☘ ⚡ Kaiho ♪ ♩ ♫
https://youtu.be/1_cW7ysyAT0



Pascal? w 2018? serio?

Mniej więcej tak brzmiała pewna wypowiedź na forumowym czacie, oj spory już czas temu. Szcześciem autorstwo owej wypadło mi z łepetyny, uważam jednak za stosowne kilka zdań wyjaśnienia, dlaczego tak uczepiłam się po raz kolejny języka Pascal, a dokładnie Free Pascal w środowisku Lazarus. Po prostu, po wielu różnorakich poszukiwaniach i eksperymentach właśnie FPC/Lazarus został się na placu boju jako środowisko ponadplatformowe i zapewniające sensowny kompromis pomiędzy produktywnością i komfortem tworzenia aplikacji a efektywnością kodu i dostępnością wszelkiej maści bibliotek, szczególnie do okienkowych interfejsów. Z reguły dłubię na dwa systemy na raz, na Linux Mint i na Win7, teraz doszło do kompletu Raspberry ze swoim śmiesznym Debianem i na wymienionych kompilują mi się te same źródełka z wystawionego po Sambie udziału. Pewnie, że można zacząć dysputę o wyższości X nad Y, perspektywicznością Z i martwotą W, tylko po jasną choinkę? Jest problem do rozkminienia - to szukamy dla siebie najwygodniejszego w danym przypadku narzędzia, ewentualnie czegoś, co sprawia największą frajdę nam - a nie, pisze w tym a tym bo tak modnie. No i tak stanęło na FPC :) A żarcik dodatkowy taki, że WaveForms SDK i garstka programików demonstracyjnych dla Pascal będą miały etykietkę 'made in Poland'. A zatem...

WaveForms SDK dla Free Pascal

No niech już będzie, że jeden plik *.h oraz *.dll/so to jest ten System Development Kit, każdy przyzna - brzmi ambitnie. Państwo sympatyczni z firmy Digilent przygotowali całkiem pokaźne stadko przykładowych programów prezentujących różne aspekty wykorzystania funkcji bibliotecznych (a jest ich jakieś 379 (sic!)) zarówno dla języka C/C++ jak i Python. Dodatkowo, ostatnimi czasy objawił się w sumie ciekawy pakiet waveforms4j czyli melanż AD2 i Java (ale z wykorzystaniem mechanizmów JNI, zatem więcej tam C niż Javy). A o Pascalu jakoś zapomniano, zatem nadrabiam ten drobny brak.

Pliczek dwf.pas to zwykły pascalowy unit, którego lwią częścią jest sekcja deklaracyjna z dostępnymi w dwf.so funkcjami. Zostało to przygotowane na zasadzie masakrystycznie wręcz nudnego przepisania z dwf.h i niewykluczone, że z literówkami, życie zweryfikuje. Wszelkie automaty typu h2pas i inne - wymiękły, a produkt finalny przypominał ujmując wprost - kaszanę - stąd kilka godzin klawiaturowania przy muzyce, ale udało się.

W firmowych deklaracjach od Digilent (*.h) można znaleźć różne dziwadła, na przykład ustawianie ilości kroków przez wskaźnik na double, funkcja FDwfAnalogInChannelRangeInfo() podczas gdy jej koleżanka obok robi podobnie, ale korzystając z intuicyjnie akceptowalnego wskaźnika na int. Wartości zmiennoprzecinkowe w formie 1.0 jako odpowiednik logicznego TRUE, na przykład w FDwfAnalogIOChannelNodeSet() to już drobiazg. Swego czasu namarudziłam się o tym, ale API jest jakie jest, a darowanemu darmo koniowi w zęby się nie zagląda, ani nigdzie.

Wracając do unit-a - wskazanie na fizyczny nośnik implementacji, czy to windowsową DLL-kę czy linuksowe .so jest objęte kompilacją warunkową, tak więc przedstawione dalej programiki budują się i działają żwawo zarówno w Linux jak i Windows.

Cały wzmiankowany cudak dwf.pas znajduje się w lokalizacji: :arrow: https://github.com/bienata/AnalogDiscov ... wf/dwf.pas , aby z niego skorzystać należy podłączyć go do lazarusowgo projektu jak każdy inny unit. No i uszy do góry - tam pewnie będą jeszcze zmiany, ponieważ ciągle jakieś niedogodności mi wychodzą przy pisaniu demek.
No właśnie, demka - najlepiej coś zaprezentować na konkretnych przykładach.

devinfo1 - informacje o urządzeniu

:arrow: https://github.com/bienata/AnalogDiscov ... vinfo1.lpr

Tragicznie prosty wręcz programik, który wypisuje nam na ekran wersję SDK, nazwę urządzenia, jego numer seryjny i sygnaturkę, oraz kto używa ( tak, AD2 można sobie podpisać :) ). Kolejny krok, to iteracja po kanałach analogowych i ich węzłach (tak logicznie podzielono AD2) celem pozyskania informacji o ich nazwach i funkcjach. Efekt działania programu widzimy na obrazku poniżej.

000.png


psudemo1 - test regulowanego zasilacza

:arrow: https://github.com/bienata/AnalogDiscov ... udemo1.lpr

Programik nieco bardziej skomplikowany, uruchamia i konfiguruje bloczki AD2 występujące w roli regulowanego, laboratoryjnego mini zasilacza. W tym wypadku korzystam tylko z części dodatniej, nie chciałam zaciemniać całości drugą połową - obsługa jest identyczna.

Instalację testową przedstawia fotografia:

001.JPG


a wynik działania programiku zrzut konsoli:

002.png


No i oczywiście na koniec filmik jak to wygląda na żywo.

https://youtu.be/Lfq0t2vE7eY

Takie spostrzeżenie odnośnie API i AD2 - jest pewien niedosyt, no tak to odbieram. Weźmy na przykład funkcję FDwfAnalogIOChannelNodeStatus(), potrafi pobrać wartość analogową ze wskazanych obszarów kontrolnych Analog Discovery, czy to napięcie z USB, czy to temperaturę pudełka. No to chyba byłoby miło móc na przykład odczytać bieżąca wartość prądu pobieraną z wyjścia naszego regulowanego zasilacza. A tu guzik! Nie ma. Pomiar prądu zrobiony jest tylko na głównych regulatorach systemu. Zasilacz dla użytkownika, choć o sterowanej wartości układowo nie wspiera pomiaru Iout - po resztą można zerknąć na schematy: :arrow: Power Supplies and Control. O kolejnych żarcikach w API - w następnym odcinku.

#slowanawiatr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
___________________________________________ ____ ___ __ _ _ _ _
J​eżeli dadzą ci papier w linie, pisz w poprzek. Juan Ramón Jiménez

Wróć do „Inne języki programowania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość