Na czacie wczoraj wywiązała się dyskusja na temat wyglądu forum i jego odświeżenia. O ile sam layout forum jest przejrzysty i przyjemny dla oka (przede wszystkim nie jest "napompowany"), to brak mu jakiegokolwiek znaku identyfikacyjnego. Baner z tego co wiem nawiązuje do historii forum i ma sentymentalne walory dla założycieli tego geekowego kącika, jednak trąci on trochę archaizmem.

Przede wszystkim forum potrzebuje znaku identyfikacyjnego. Po co? A no po to żebyśmy się wyróżniali czymś na tle innych podobnych miejsc i mogli się identyfikować poprzez jakieś estetyczne logo. (PCB z nadrukowanym logo microgeek na pewno będzie się fajnie prezentowało

Na czacie pojawiły się głosy, że nie wygląd a treść jest ważna, a google nie patrzy na wygląd i indeksuje na podstawie kontentu. Prawda, jednak większość pewnie zgodzi się z tym, że forma w jakiej ową treść się podaje też odgrywa ważną rolę w odbiorze. Podam tutaj analogię jaka mi się nasunęła wczoraj podczas rozmowy na czacie. Mianowicie idąc np. do lekarza lepiej nam się czeka w ciepłej i suchej poczekalni na miękkim krzesełku niż na stojąco na zatęchłym korytarzyku. Oczywiście nie jest to jakiś przytyk w stronę forum tylko luźna analogia.

Od wczoraj powstało już kilka projektów logo, pokarzę te, które sam nabazgrałem.
Moje projekty oparłem na dwóch znakach µG jako skrótowcach od nazwy forum. Na czacie dostałem tego o to linka: viewtopic.php?f=23&t=1625"
Jako, że nie dało się określić rodzaju czcionki w jakiej na PCB był nadrukowany napis postanowiłem go odtworzyć jako krzywe w corelu. Tak powstało logo z mikroklockiem i napisem na nim.
Kolejne wersje to rozwinięcie tej myśli i zaznaczenie w logo tego, że to także forum programistyczne. Tak więc kolejne wersje to zarówno mikrokontroler jak i nawiasy <> utworzone z narożników mikrokontrolera.
Zachęcam wszystkich do dodawania własnych propozycji (logo i nie tylko), oraz do oceny i konstruktywnej krytyki prac.
P.S. Wiem, że ja na tym forum jestem noobem i grzeczność nie powinna mi pozwolić zakładać wątku dotyczącego spraw organizacyjnych forum, jednak zostałem o to poproszony przez najwyższe instancje na tym forum.

Pozdrawiam!
MaciekM