Update firmware Prusa i3 Pro B

Problemy związane z programowanie AVR w Arduino.
Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2227
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Update firmware Prusa i3 Pro B

Postautor: wojtek » wtorek 07 lut 2017, 10:10

No jak sobie chce skalibrowac drukarke i poprawiłem wpisy w pliku konfiguracyjnym to niestety poległem na wgraniu softu (bootloader) do procesora niezmiennie co bym nie próbował otrzymuję komunikat jak poniżej
ardu_1.PNG

Po kompilacji widać na wyświetlaczu drukarki efekt "resetu" mignie dioda czerwona (chyba od transmisji) po czym długo nic i na koniec tez jakby reset i komunikaty jak wyżej. Jakieś sugestie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wojtek

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2227
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Update firmware Prusa i# Pro B

Postautor: wojtek » wtorek 07 lut 2017, 15:29

Nie ten przypadek.
Wojtek

StaryAnoda

Re: Update firmware Prusa i# Pro B

Postautor: StaryAnoda » wtorek 07 lut 2017, 17:58

A masz wybrany odpowiedni procesor. Pokaż zakładkę narzędzia. Spròbuj zresetować ręcznie procesor po otrzymaniu komunikatu wgrywanie.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2227
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Update firmware Prusa i# Pro B

Postautor: wojtek » wtorek 07 lut 2017, 18:04

StaryAnoda pisze:A masz wybrany odpowiedni procesor. Pokaż zakładkę narzędzia. Spròbuj zresetować ręcznie procesor po otrzymaniu komunikatu wgrywanie.

Dzięki, taki całkiem matołek nie jestem :lol: to jest wszystko ok (i procek i com), ręcznie tez przed ładowaniem resetowałem zresztą najwyraźniej przyjmował reset z poziomu arduino również, bo było widać jak wyłącza się program (na LCD same prostokąty). Komunikacja po USB jest (więc raczej to nie sterowniki) bo inny program (drukarkowy że tak powiem) steruje przez USB drukarką. No kurcze wychodzi na to że może bottloader? żeby go wgrać to muszę te płytkę rozkminić żeby wiedzieć gdzie ma piny do programowania (al to już wstępnie mam), bo złącza do programowania programatorem ni ma. Aha zmieniałem kabelki (dłuższe krótsze, z hubem i bez, jak również na dwóch różnych kompach.
Naprośbę Anody wklejam link do praktycznie identycznej płyty http://www.geeetech.com/wiki/index.php/GT2560
Wojtek

StaryAnoda

Re: Update firmware Prusa i3 Pro B

Postautor: StaryAnoda » wtorek 07 lut 2017, 18:25

A jakbyś spròbował wgrać to przy pomocy starej wersji Arduino takiej jak na tej stronie co podałeś dla jakiegoś Anody

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2227
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Update firmware Prusa i3 Pro B

Postautor: wojtek » wtorek 07 lut 2017, 18:31

hihi sorry, dla Starej Anody :lol: , tak wgrywałem 1.0.6 (na aktualnej się nie kompiluje) - no mogę jeszcze próbować 1.0.1 ale raczej to nie da za wiele - ale warto sprawdzić, jutro popróbuje (drukarka w pracy jest)
Wojtek

StaryAnoda

Re: Update firmware Prusa i3 Pro B

Postautor: StaryAnoda » wtorek 07 lut 2017, 18:34

Ale i tak moim zdaniem, najrozsądniej będzie wgrać programatorem zewnętrznym.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2227
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Update firmware Prusa i3 Pro B

Postautor: wojtek » środa 08 lut 2017, 09:46

Tak, jednak wszelkie pomysły się wyczerpały i nie ma co liczyc na bootloadera, wgrałem zmodyfikowany soft programatorem AVR ISP mkII (oryginalnym) - niedogodność jedyna taka ze na płytce nie ma dedykowanego złącza dla programatora ISP ale po schemacie ideowym odpowiednie piny można wykorzystać ze złącz SD_Card i LCD (zasilanie) tyli ze trzeba pojedynczymi kabelkami to łączyć - będę musiał sobie przejściówkę zrobić. Aha dla zmyły to złącza wannowe zostały zamontowane na mojej płytce dokładnie odwrotnie niż na rysunku z dokumentacji :lol: Teraz sprawdzę co moje zmiany dały odnośnie kalibracji.
Wojtek


Wróć do „Programowanie AVR w Arduino”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość