Problem z Arduino UNO

Problemy związane z programowanie AVR w Arduino.
StaryAnoda

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: StaryAnoda » środa 10 lut 2016, 18:58

Cześć !

Ciekawa sprawa mam takie samo Arduino UNO i wszystko przebiega pomyślnie na systemie operacyjnym Windows 7.

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 228
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: phill2k » środa 10 lut 2016, 19:31

Mam takie samo UNO, przed chwilą sprawdzałem, odinstalowałem i zainstalowałem sterowniki i u mnie działa (WIN7 64), spróbuj tym razem tych sterowników.

DRV_CH341.rar
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » środa 10 lut 2016, 20:40

Dalej to samo, w takim razie spróbuję wgrać nowy bootloader

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » czwartek 11 lut 2016, 14:46

Kupiłem programator. Przydałaby się przejściówka, ale patrząc po zdjęciach takiej przejściówki, pomyślałem, że pojedynczymi kabelkami można go podłączyć do ISCP. Dobrze kombinuję?
W załączniku zdjęcie nabytego programatora i przejściówki, jaką znalazłem w sieci
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » czwartek 11 lut 2016, 16:38

Ech kolejna kłoda pod nogę,
Pobrałem sterowniki programatora (http://www.fischl.de/usbasp/) i zainstalowałem - działa.
Mam plik .hex dla ATmega 328p
Dodałem do boards.txt odpowiednie linijki, żebym mógł wypalić bootloader.
Podłączyłem programator do Arduino.
Chcę wypalić - "Błąd przy wgrywaniu bootloadera: brak 'bootloader.tool' parametru konfiguracji"
Nie mogę znaleźć nigdzie "bootloader.tool".

StaryAnoda

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: StaryAnoda » czwartek 11 lut 2016, 16:43

Cześć !

Ale czy ty wypalasz bootloader przy pomocy Arduino IDE ?

Pozdrawiam !

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » czwartek 11 lut 2016, 16:44

Tak

StaryAnoda

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: StaryAnoda » czwartek 11 lut 2016, 16:49

Cześć !

A spróbuj pobrać najnowszą wersję Arduino IDE, w formacie ZIP i spróbuj wypalić w taki sposób bootloader.
Jeżeli dalej to nic nie pomoże to ja jak najbardziej mogę pomóc wgrywając bootloader.

Pozdrawiam !

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » czwartek 11 lut 2016, 16:57

To samo :/

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » piątek 11 mar 2016, 18:14

Sprzęt okazał się uszkodzony. Kolega ma identycznego klona i jemu wszystko działa. Gdy podłączyliśmy moje na jego komputerze wywaliło ten sam błąd. Zaopatrzę się w nowe ;)
Dzięki wszystkim za pomoc, zdobyłem sporo wiadomości i doświadczenia :)


Wróć do „Programowanie AVR w Arduino”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości