Problem z Arduino UNO

Problemy związane z programowanie AVR w Arduino.
ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » sobota 06 lut 2016, 21:17

Witam, nie wiedziałem gdzie napisać temat, ten dział wydaje się najbliższy mojej sprawie.
Mam chińskiego klona UNO, z którym z początku miałem problem przy podłączeniu do komputera - sterownik nie chciał się instalować, przez co w menedżerze urządzeń nie miałem go przypisanego do żadnego portu COM, a widniał tylko w kategorii "Inne urządzenia" pod nazwą "USB2.0-serial". Wygooglowałem sprawę i znalazłem sterownik (?) o nazwie "CH341SER", którego zainstalowanie pomogło, a UNO jest widoczne jako "USB-SERIAL CH340" pod portem COM 13. Mam zainstalowane oryginalne oprogramowanie, sterowniki teoretycznie też (gdy chcę aktualizować wybierając folder "drivers" wyskakuje, że sterownik jest aktualny), ale nie mogę wgrać przykładowego Blinka. Wyskakuje błąd avrdude: stk500_getsync(): can't communicate with device: resp=0x90
Na to już nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy może ktoś pomóc?

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 328
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: matty24 » sobota 06 lut 2016, 21:30

Jaki system operacyjny?

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » sobota 06 lut 2016, 21:36

Windows 7 Ultimate 64 bit

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1132
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: Antystatyczny » sobota 06 lut 2016, 21:58

Nie chcę palnąć głupoty, ale... czy STK500 na pewno jest programatorem podłaczanym np. do portu COM? Mam wrażenie, że wybrany jest niewłaściwy programator. Na ogół procek w Arduino ma wgrany bootloader, co pozwala na wygodne wgrywanie oprogramowania poprzez UART (czyli np. przejściówkę USB<>UART). Sprawdź proszę, czy nie machnąłeś się w konfiguracji IDE.

Ok, doczytałem, że STK500 oferuje programowanie AVR za pośrednictwem portu RS232, ale tak mi coś nie pasuje, bo przeciez powinieneś mieć bootloader.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » sobota 06 lut 2016, 22:05

Można jaśniej? To moja pierwsza taka zabawka i nie za bardzo wiem, co teraz robić

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1132
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: Antystatyczny » sobota 06 lut 2016, 22:16

Procesorki AVR, na przykład ATmega328, można zaprogramować na kilka sposobów. Można wykorzystać wbudowany w procesorek mechanizm i przy pomocy programatora sprzetowego (np. usbasp, stk200, avrdopper i inne) wgrać do niego program. Wykorzystuje się wtedy piny procesora oznaczone jako MISO, MOSI, SCK i RESET. Ten sposób programowania procesora nazywany jest programowaniem przez ISP (in system programming). Innym sposobem wgrania programu do procka jest wykorzystanie bootloadera, czyli programu, który już ktoś tam wczesniej wgrał sp[rzętowym programatorem. Po co bootloader? Ano po to, by później móc skorzystać z byle przejściówki usb<>uart żeby wgrać program do procka. Z tego co zauwazyłem u Ciebie, program obsługujący programatory (czyli avrdude) zgłasza problem z programatorem STK500. Doczytałem na stronie Atmel, że STK500 to płytka uruchomieniowa (prototypowa, taki moduł do projektowania różnych układów), która zawiera w sobie dwa porty COM. Jeden do komunikacji z komputerem podczas pisania programów (połączenie z terminalem itp) oraz drugi, służący do programowania procesora. Tutaj masz link do opisu STK500, gdybyś chciał się z tym zapoznać: http://www.atmel.com/Images/doc1925.pdf

No a wracając do Arduino, jakie masz do wyboru programatory w ustawieniach Arduino IDE? Aha, no i zerknąłbym na zdjęcie Twojej płytki, by spróbować ustalić, jaką masz przejsciówkę usb<>uart.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
NCIS
Newb
Newb
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek 07 wrz 2015, 10:57
Lokalizacja: Żary

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: NCIS » sobota 06 lut 2016, 22:27

nie wiem czy problemem nie jest dobranie niewłaściwej częstotliwości, na innych forach piszą coś o kwarcach które nie mają równo 16MHz i się czasy rozjeżdżają

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2227
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: wojtek » niedziela 07 lut 2016, 04:29

Antystatyczny pisze:Z tego co zauwazyłem u Ciebie, program obsługujący programatory (czyli avrdude) zgłasza problem z programatorem STK500. Doczytałem na stronie Atmel, że STK500 to płytka uruchomieniowa (prototypowa, taki moduł do projektowania różnych układów), która zawiera w sobie dwa porty COM. Jeden do komunikacji z komputerem podczas pisania programów (połączenie z terminalem itp) oraz drugi, służący do programowania procesora.

STK500 to również protokół nie tylko urządzenie fizyczne i w tym kontekście należy to rozpatrywać http://www.atmel.com/Images/doc2525.pdf a bootloader arduino tego protokołu używa - tu więcej szczegółów https://www.arduino.cc/en/Hacking/Bootl ... Bootloader
Czy aby masz wybrany właściwy board (twoją płytkę uno) w ustawieniach? Tu jest dyskusja o podobnych problemach (nie chciało mi się w nią wgłębiać ;) ) http://forum.arduino.cc/index.php?topic=28085.0
Wojtek

Awatar użytkownika
Antystatyczny
Geek
Geek
Posty: 1132
Rejestracja: czwartek 03 wrz 2015, 22:02

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: Antystatyczny » niedziela 07 lut 2016, 04:36

Mhm, czyli jednak błąd w rozumowaniu. Czas najwyższy kupić jakieś Arduino, bo na sucho tego nie zapamiętam.
"The true sign of intelligence is not knowledge but imagination" Albert Einstein.

Awatar użytkownika
NCIS
Newb
Newb
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek 07 wrz 2015, 10:57
Lokalizacja: Żary

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: NCIS » niedziela 07 lut 2016, 08:54

Wojtku, właśnie to czytałem i tam pisali o tych kwarcach

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 328
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: matty24 » niedziela 07 lut 2016, 11:04

W menadżerze urządzeń ma być tak jak na 3 screenie.

W opcjach programu arduino musisz zmienić odpowiedni port na ten z menadżera jak na screenie 2, oraz wybrać odpowiednią płytkę jak na screenie 1.

Z takimi ustawieniami musi działać. Póki nie przenosisz kodu na zewnętrzny uC i będziesz działać tylko na Arduino nie musisz się martwić ustawieniami programatora czy bootloaderem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela 07 lut 2016, 11:11 przez matty24, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
wojtek
Uber Geek
Uber Geek
Posty: 2227
Rejestracja: piątek 04 wrz 2015, 09:03

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: wojtek » niedziela 07 lut 2016, 11:07

:arrow: matty24
możesz tu umieszczać obrazki a nie odnośniki, bo za jakiś czas zniknie obrazek z zewnętrznego źródła i ta informacja będzie bezwartościowa.
Wojtek

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 328
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: matty24 » niedziela 07 lut 2016, 11:11

Zapomniałem się. Już poprawione.

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » niedziela 07 lut 2016, 13:03

Wstawiam zdjęcia mojego sprzętu.
@matty24 wszystko się zgadza (tyle, że mam port 13 ale w IDE też wybrałem port 13) i nie działa.
Da się coś zrobić z tą częstotliwością?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
matty24
User
User
Posty: 328
Rejestracja: sobota 31 paź 2015, 20:11
Lokalizacja: Małopolska

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: matty24 » niedziela 07 lut 2016, 13:13

A wgrywasz program przez strzałeczkę wgraj? Nie kliknąłeś przypadkiem "wgraj za pomocą programatora"? Ja mam taki sam klon i działa ok.

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » niedziela 07 lut 2016, 13:16

Tak, przez strzałeczkę.

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 404
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: Grzegorz... » niedziela 07 lut 2016, 13:26

A mi to wygląda na problem z bootloaderem.
Masz programator np. USB-ASP?
Jeśli tak to podłącz i wykonaj "wypal bootloader" z menu Narzędzia.
Musisz mieć wybrany programator wówczas.
Być może Ty skasowałeś bootloader, albo po prostu nie był wgrany...

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » niedziela 07 lut 2016, 13:27

Nie mam programatora niestety, gdzie można go nabyć?

Awatar użytkownika
Grzegorz...
User
User
Posty: 404
Rejestracja: piątek 09 paź 2015, 18:57

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: Grzegorz... » niedziela 07 lut 2016, 13:29

Np. na znanych portalach aukcyjnych lub na sklep.atnel.pl...
Można też zrobić samemu.

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » niedziela 07 lut 2016, 13:52

Nie, dzięki, nie trzeba.
Rozumiem, że muszę mieć coś takiego
http://electropark.pl/programatory/3244 ... a-idc.html
Popytam jeszcze znajomych, czy ktoś ma, jeśli nie to kupię sobie

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » niedziela 07 lut 2016, 14:12

Naprawdę nie trzeba, nie wiem nawet jaki adres podać, bo przyszłym tygodniu będę w trzech różnych stronach Polski, więc napewno sobie ogarnę gdzieś ;)

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 228
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: phill2k » niedziela 07 lut 2016, 23:22

ZohanTSW pisze:...Wygooglowałem sprawę i znalazłem sterownik (?) o nazwie "CH341SER", którego zainstalowanie pomogło, a UNO jest widoczne jako "USB-SERIAL CH340" pod portem COM 13. Mam zainstalowane oryginalne oprogramowanie, sterowniki teoretycznie też (gdy chcę aktualizować wybierając folder "drivers" wyskakuje, że sterownik jest aktualny), ale nie mogę wgrać przykładowego Blinka. Wyskakuje błąd avrdude: stk500_getsync(): can't communicate with device: resp=0x90
Na to już nie mogę znaleźć odpowiedzi, czy może ktoś pomóc?


Spróbuj zainstalować poniższy driver.
DRIVER2_CH340.zip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » wtorek 09 lut 2016, 16:17

Jeśli chcę instalować jako aktualizację to wyskakuje, że sterowniki są aktualne.

Awatar użytkownika
phill2k
User
User
Posty: 228
Rejestracja: niedziela 18 paź 2015, 00:12

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: phill2k » wtorek 09 lut 2016, 23:25

ZohanTSW pisze:Jeśli chcę instalować jako aktualizację to wyskakuje, że sterowniki są aktualne.


Nie jako aktualizacja, odinstaluj ten sterownik który już masz w systemie i zainstaluj ten z załącznika jako "nowy".

ZohanTSW
Posty: 16
Rejestracja: sobota 06 lut 2016, 21:01

Re: Problem z Arduino UNO

Postautor: ZohanTSW » środa 10 lut 2016, 12:21

Niestety, nie daje się
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Wróć do „Programowanie AVR w Arduino”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość